След няколко месеца Борислав Стойчев изживява труден момент в гръцкия Атромитос, който е на 13-о място в елитната гръцка дивизия, състояща се от 16 отбора. Той не играе в гръцкия тим и затова иска да напусне. Пред "Тема Спорт" Стойчев обясни ситуацията и коментира как се отнасят в южната ни съседка с Бербатов. Защитникът взе отношение и около случващото се в бившия му тим Левски и битката за титлата в А група.

Бориславе, в последните дни се заговори, че си прекратил договора си с гръцкия Атромитос. Каква е ситуацията и има ли такова нещо?

 

- Имаше вероятност да разтрогна, но за момента тя отпадна, тъй като не можем да се разберем за неустойката. Ако в следващите дни успеем да се договорим, ще прекратя контракта си и ще си търся нов отбор. Честно казано, Атромитос е един от малкото стабилни клубове. Не се оплаквам, но не може само да мислиш за пари. Искам да играя.

 

В началото на сезона, когато отиде в клуба, бе титуляр, каква е причината да изпаднеш от състава?

 

- Да, в началото на кампанията бях титуляр, записах няколко мача, но треньорът бе сменен. Новият наставник Траянос Делас не разчита на мен, пусна ме само в една среща - срещу Панатинайкос, и толкова. Не знам каква е причината да не ми гласува доверие. Явно това са неговите разбирания и Виждания за футбола. Нормалните неща. Никой от ръководството не е разговарял с мен по тази тема. Аз чакам шанса си. Но в момента не мисля, че мога да го получа. Единственото нещо, за което сме говорили с шефовете, е за прекратяване на договора ми, но преговорите вървят трудно. Със сигурност не се чувствам щастлив тук. Това е нормално, след като не играя. Във футбола обаче нещата се променят бързо. Надявам се след няколко седмици Всичко да се преобърне и отношението да е друго.

 

Чувстваш ли се нежелан от треньора или ръководството?

 

- факт е, че не играя. Това е показателно, че отношението може би не е тоба, което искам да бъде. Предполагам, че не съм станал по-слаб футболист. Не мога да го кажа, трябва да го коментира някой, който гледа тренировъчния процес отстрани. Отборът не е взимал нови защитници, всички са тук от дълго време. Попълненията, които привлякохме, не засягат пряко моята позиция.

 

В момента Атромитос е на 13-о място в класирането. Какви са целите пред отбора ви?

 

- Всяка година клубът има Високи цели, но през настоящия сезон може би остана да се борим само за купата. В сряда имаме мач реванш с Панатинайкос, след като в първия направихме 0:0 на техния стадион. Целта за първенство е да се класираме в първата петица, за да може да участваме в плейофите за Европа. За момента задачата е много трудно постижима, защото изоставаме на 12 точки от Астерас и Паниониос.

 

Прави впечатление, че ти имаш проблеми, както и Бербатов, който бе звездният трансфер на ПАОК през лятото, но е резерва.

 

- Не мога да съпоставям моите проблеми с неговите. Бербатов е друго измерение футболист. Не мога да кажа каква е причината той да не играе. Чувам, че има проблеми с треньора, карат се.

 

Като българин разпитват ли те за него?

 

- В отбора са ме питали за Бербатоб. Все пак той е много интересна и известна личност. Цяла Гърция е полудяла по него. Дори за звездите от Олимпиакос не се говори толкова колкото за Бербатов. Други странични хора не са ме питали за него. Но е показателно за каква звезда става въпрос, след като от отбора се интересуват. В мача с ПАОК доста от съотборниците ми искаха да вземат фланелката му. Не са ме молили обаче аз да му я искам. Не съм запознат дали въобще някой е успял да си я осигури. Колкото и да не взима участие, Бербатов винаги е в устата на хората тук, но това е нормално, защото е звезда от висок ранг. Помня, че в първия двубой с нас той влезе като резерва около 60-ата минута и вкара гол.

 

Повече от половин година не играеш в България, след като  си тръгна от Левски. Паднало ли е нивото в А група, или се е покачило?

 

- Гледам Всеки кръг от А група. Не мисля, че има някаква промяна в нивото. Смятам, че изваждането на Ли-текс е лошо за футбола ни, защото няма да има толкова дербита, а и качеството пада. Битката за титлата е предрешена, още повече че сега Лудогорец има пет точки аванс. Не мисля, че разградчани ще се спънат някъде, дори може след петия-шестия кръг от пролетния полусезон да се загуби всякаква интрига. Видно е, че първенството ни изостава от доста други държави. Затова допринася и изваждането на ЦСКА, Локо София и Литекс. Лошо е и за нас, футболистите, че няма конкуренция, трансферният пазар също е слаб. Това е пагубно за целия ни футбол.

 

Виждаш ли развитие в Левски, откакто си тръгна?

 

- Честно казано, според мен Левски се е подобрил само организационно и финансово. Не виждам кой знае какъв прогрес в играта. Не искам да ги критикувам, но това са моите наблюдения, а като гледам, и на други хора. За мен престоят на Терена" си беше предизвикателство, защото преди това през сезон 2006/07 нямах възможност да играя. През времето, което мина, докато се върна,    кариерата    ми претърпя доста обрати. Не съжалявам, че подписах с Левски. Имаше    някои нередности в отбора,    които повлияха за моето представяне и това на съотборниците ми. Но ако трябваше сега да решавам, пак бих приел да заиграя в Левски.

 

Намери ли вече обяснение за изпуснатата купа срещу Черно море на "Лазур"?

 

- Не може цяла година отборът да лъкатуши във всяко едно  отношение.  Знаете проблемите, които имаше с Херо, с Гонзо, организационно, финансово, както и с треньорския пост. Все пак опряхме до един мач, който трябваше да вземем. Не мисля обаче, че ако бяхме победили, това щеше да реши проблемите на Левски в игрови и финансов план. Стратегията за развитие също нямаше да се промени. Сигурно щяха да дойдат постъпления от УЕФА, но това нямаше да оправи цялостно клуба. Щеше точно за един месец всичко да рухне.

 

Може би е по-добре, че загубихме, защото в квалификациите на Лига Европа не ни чакаха никак лесни отбори. Исках да победим, но през целия мач не успяхме да се представим силно в нито един аспект от играта.

 

Съжаляваш ли, че си тръгна от Берое, където всичко е спокойно във всяко едно отношение, а и се борят за тройката?

 

- В последните години Берое държи постоянство, най-вече във физически план. Благодарение на дисциплината, която изисква Хубчев, отборът поддържа един ритъм. Не мога да кажа, че с нещо са по-добри от Левски, но и те имат шансове за титлата. Ако вземат пълен актив от първите си мачове, ще стане интересно, но в случай че паднат, ще им е трудно да наваксат на Лудогорец. Колкото до спокойствието - така стана в България, че много малко клубове разполагат с пари. Затова всеки гледа да се закачи към тях. При положение че Берое е стабилен - на никого не му се мърда от там, а освен финансово спокойствие има и резултати. Който иска да се развива обаче, трябва да рискува. Не знам кой съжалява, но аз -не. Напуснах, защото търсех развитие.

 

Достигна до националния отбор. Виждаш ли отново шансове селекционерът Ивайло Петев да разчита на теб?

 

- Реално сега няма смисъл да ме вика, защото аз не играя. Как ще съм му полезен, като съм резерва тук. Може би, ако си намеря нов отбор до края на февруари, ще имам по-голям шанс да вляза в националния. Няма да лъжа, че съм си поставил за цел да бъда в първия тим на България. Случвало ми се е и преди да преминавам през такъв период. Имах едно наказание от Лечков, докато бях в Сливен, заради което не играх шест месеца. Неприятностите ми там дойдоха за забавени заплати, след това ходих по съдилища и накрая аз излязох виновен. После минах през тежък период и в Черноморец по времето на Балъков, след което нещата се наредиха, но явно пак ще трябва да се боря с такива трудности.

 

Ако успееш да си тръгнеш от Атромитос, имаш ли готов вариант, където да отидеш? Мислиш ли за завръщане в България?

 

- Има някакви агенти, които ми предлагат отбори в чужбина, но няма конкретни оферти. На този етап чакам, дано изскочи нещо. Обмислял съм и завръщане в България. За мен това няма да е стъпка назад. Досега престоят ми в Атромитос е неуспешен, но все пак е добър житейски опит. Ако някой ми се обади от България, може да се разберем.