Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1972/73 година.

УЧАСТНИЦИТЕ

Точно 30 отбора започват надпреварата за КЕШ през сезон 1972/1973 година. Два от тях не играят в първия кръг - актуалният носител на трофея Аякс и Спартак (Търнава, Чехословакия). Ето двойките: ЦСКА (София, България) - Панатинайкос (Гърция), Галатасарай (Турция) - Байерн (Мюнхен, Германия), Уотърфорд (Ейре) - Омония (Кипър), Вакер (Австрия) - Динамо (Киев, СССР), Слиема (Малта) - Гурник (Полша), Арис (Люксембург) - Арджеш (Румъния), Реал (Мадрид, Испания) - Кефлавик (Исландия), Марсилия (Франция) - Ювентус (Италия), Магдебург (Източна Германия) - ТПС (Финландия), Селтик (Шотландия) - Розенборг (Норвегия), Уйпещ (Унгария) - Базел (Швейцария), Андерлехт (Белгия) - Вейле (Дания), Дарби (Англия) - Железничар (Югославия), Малмьо (Швеция) - Бенфика (Португалия).

ПЪРВИ КРЪГ: ЦСКА ОТСТРАНЯВА ФИНАЛИСТА ОТ 1971-А ГОДИНА ПАО С ПУШКАШ И ГОЛЯМАТА ВЕЩИЦА СЛЕД ДРАМА

Българският шампион ЦСКА няма късмет на жребия за първия кръг, който изправя „армейците" срещу гръцкия първенец Панатинайкос. Треньор на „зелено-белите" е легендарният унгарец Ференц Пушкаш. Именно този отбор се изправя срещу Аякс на финал в турнира предната година, но губи с 0:2 пред 100 000 зрители на „Уембли". В състава на ПАО играят големи футболисти като Елефтеракис, Капсис, Андониадис, Домазос и аржентинецът Верон-баща, известен с прозвището Вещицата.

Преди първата среща в София президентът на Панатинайкос Голандрис започва с атаките, заявявайки, че гръцката младеж е по-качествена и по-будна от българската. Той показва огромно неуважение към ЦСКА - неговият отбор щял да мине като танк през „армейците", бил в пъти по-стойностен.

Да, ама не! ЦСКА повежда в 24-ата минута от дузпа, която е реализирана от Божил Колев. До почивката „червените" пропиляват още няколко отлични положения. Домакините са наказани в 59-ата минута, когато Вещицата Верон изравнява. За да дойде звездният миг на Пламен Янков, заменил инертния в този двубой Петър Жеков. Именно Янков донася победата на ЦСКА с гол в 71-ата минута. Драмата обаче тепърва предстои...

„Армейците" са чули история за „гостоприемството" на гръцкия клуб. Предната година ПАО играе с други съседи - Цървена звезда. Отборът от Югославия бил получил порция разхлабително с храната преди мача. Тогавашният лекар на ЦСКА доктор Димитър Гевренов разпорежда, докато трае престоя на отбора в Гърция, играчите да ядат само и единствено в българското посолство в Атина.

Реваншът започва по най-лошия начин за ЦСКА. До 20-ата минута Панатинайкос води с 2:0 и публиката се готви за разгром. Отново Верон наказва българите, този път още в 3-ата минута. Демело от дузпа в 20-ата увеличава преднината на „зелено-белите", които вече се виждат в следващия кръг. След почивката „армейците" се мобилизират и започват да организират опасни атаки към противниковата врата. При една такава в 67-ата минута Стоил Трънков, сменил пасивния Петър Жеков, бележи и праща мача в продължения. В допълнителните 30 минути до нови голове не се стига. Предстои драмата на дузпите и един съдийски гаф, оказал се в ущърб на ЦСКА.

При първите три изпълнения от бялата точка играчите на ЦСКА са безпогрешни, докато Домазос от домакините пропуска. Четвъртата дузпа за ПАО, изпълнена от Ирала, е спасена от Филипов. В този момент, след консултация с делегата на УЕФА, реферът Липатов прекратява мача и присъжда победа за ЦСКА.Той обаче не отчита минималния теоритичен шанс, че при два пропуска на червените при последните две изпълнения, Панатинайкос може да стигне до равенство и след това дори до победа. Естествено, гърците подават жалба до УЕФА, която е уважена. Европейската централа нарежда двубоя да се преиграе отново в Атина.

На 26 октомври 1972-а година трябва да бъде сложена точка на спора между ПАО и ЦСКА. Преди срещата гърците отново се заканват, че българите няма да имат никакви шансове. Само един футболист на отбора - Домазос, изгражда мисли трезво. „Те не са отбор, който се бие само с думи", казва той.

И е напълно прав! От ПАО говорят извън терена, ЦСКА го прави на игрището. Петър Жеков, който не впечатлява в предните два мача, този път е на висота и открива резултата още в 4-ата минута. Божил Колев решава всичко с попадение в 46-ата. ЦСКА бие с 2:0, а на другия ден дори гръцката преса отбелязва, че нашият отбор заслужено е отстранил техния. Предстои сблъсък с колоса Аякс, воден от невероятния футболист Йохан Кройф...

1/8-ФИНАЛ: ЗЕЛЕН ЦСКА (В ПРЕНОСНИЯ И БУКВАНЛИЯ СМИСЪЛ) НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ УСТРЕМИЛИЯ СЕ КЪМ ТРЕТА КУПА АЯКС

Никой в България не храни големи надежди, че ЦСКА ще се класира на 1/4-финал в турнира. Съперник на „армейците" е славният Аякс на Йохан Кройф и компания, който две години поред царува на Европейския трон.

Първата среща е на стадион „Васил Левски". 70 000 души са на трибуните, за да се докоснат до магията на холандския колос и да подкрепят първенеца на България. Съоръжението не може да побере всички желаещи да гледат двубоя, много хора остават без билет.

„Армейците" са безсилни пред „тоталния футбол" на именитите си съперници. Малка надежда проблясва в 27-ата минута, когато Петър Жеков изравнява, след като Сварт открива за Аякс. Холандците реагират и с два безответни гола на Кайзер и Хаан правят реванша протоколен.

Интересното в мача в Амстердам е, че „червените" от София този път са се пременили в... зелено. ЦСКА е зелен в преносния и буквалния смисъл да спре машината Аякс. Този път настоящият и бъдещ шампион на Европа помита българите с 3:0. Йохан Кройф открива резултата още в 13-ата минута, а Бланкенбург прави 2:0 само 2 по-късно. Класическата победа е оформена след ново попадение на Йохан Велики в 75-ата минута. Така ЦСКА напуска европейската сцена, а Аякс е на 5 мача от нова корона и трета КЕШ.

1/4-ФИНАЛИ: АЯКС ГРОМИ БАЙЕРН, ИТАЛИАНСКИЯТ КЪСМЕТ ОТ МИНАЛИЯ СЕЗОН ПАК Е ТУК

Аякс продължава наказателната си акция срещу бъдещия хегемон на Европа - Байерн (Мюнхен). След 3 поредни купи за холандците, точно толкова ще вдигнат и германците. Но те трябва да почакат още малко...

Аякс мачка Байрен с 4:0 в Амстердам, след което допуска поражение с 1:2 в Германия, но продължава на полуфиналите.

През миналия сезон късметът е с италианския представител Интер и не го оставя до финала. Сега Фортуна е кацнала на рамото на друг тим от Ботуша - Ювентус. „Старата госпожа" завършва наравно 0:0 с Уйпещ на свой терен. „Черно-белите" обаче продължават в следващия етап на надпреварата заради голове на чужд терен - 2:2 в Унгария. Герои са Юве са Алтафини и Анастаси, които изравняват резултата, след като до 13-ата минута Уйпещ води с 2:0.

В останалите мачове испанският Реал (Мадирд) се разправя с Динамо (Киев) - 3:0 общ резултат, а английският Дарби отстранява по-трудно Спартак (Търнава) - загуба 0:1 и победа 2:0.

ПОЛУФИНАЛИ: ИСПАНСКИТЕ КРАЛЕ СЕ ПОКЛАНЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ

Цяла Европа тръпне в очакване на големия сблъсък между Аякс и Реал (Мадрид). В другия полуфинал съперници са Ювентус и Дарби (3:1 и 0:0).

Настоящият шампион на Стария континент приема испанския колос в първата среща. След час игра резултатът продължава да бъде 0:0 и става все по-сигурно, че всичко ще се реши в Мадрид. За да дойде 67-ата минута, когато Аякс повежда с гол на Бари Хулсхоф, а 10 по-късно Крол прави 2:0 и всичко се преобръща напълно. Сега почти сигурен финалист изглежда тимът от Амстердам. 6 минути преди края рулетката пак се завърта - гол на Пири оставя шансовете на Реал.

Опитите за натиск и положенията, които създава Реал пред вратата на Аякс в Мадрид обаче така и не дават резултат. Холандците изчакват своя шанс за гол, който идва в 50-ата минута. Точен е Гери Мюрен - Аякс отново ще играе финал за КЕШ!

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ: ПЪРВИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ТРЕТА КУПА ЗА „ТОТАЛНИЯ" АЯКС

Финалът за КЕШ се играе за първи път в държава от  Източна Европа - домакин е Белград. На "Мала Маракана" Аякс смазва Ювентус, въпреки че крайният резултата е само 1:0. Победният гол пада още в 5-ата минута, когато нападателят на холандците Джони Реп е точен с глава.

Аякс остава на трона! Кройф и компания продължават да впечатляват, всички въздишат по техния футбол. Отборът от Амстердам продължава да играе подчертано нападателно.

"Бяло-червените" играят в схема 4-3-3. Вратарят Хайнц Стуи не е сред най-великите на своя пост, но определено проявява класа, когато се налага. В центъра на защитата безкомпромисни са германецът Хорст Бланкенбург и Бари Хулсхоф. Като крайни бранители действат Вим Сурбиер и Рууд Крол. В средата на терана са Йохан Неескенс, Гери Мюрен и Ари Хаан, като и тримата притежават отлична техника и силен удар. На върха на атаката играе Йохан Кройф, подпомаган по крилата от Пит Кайзер (ляво) и Джони Реп (дясно). Този състав на Аякс е един от най-великите във футболната история. Но от следващата година на трона сяда друг такъв - Байерн (Мюнхен).

СТАТИСТИКА

30 май 1973 година, Белград, стадион „Цървена звезда" (90 000 зрители)

АЯКС - ЮВЕНТУС 1:0

1:0 Джони Реп (5)

АЯКС: Стуи, Сурбиер, Хулсхоф, Бланкенбург, Крол, Неескенс, Хаан, Мюрен, Реп, Кройф (к), Кайзер

ЮВЕНТУС: Дзоф, Маркети, Морини, Салвадоре (к), Лонгобуко, Каузио (57 - Кукуреду), Фурино, Капело, Алтафини, Анастази, Бетега (49 - Халер)

СЪДИЯ:
Миливое Гудулович (Югославия)

ПЪТЯТ НА АЯКС ДО ТРОФЕЯ:

Първи кръг:
Аякс се класира директно за Втори кръг

Втори кръг:
Аякс - ЦСКА (София) 3:1, 3:0

1/4-финал:
Аякс - Байерн (Мюнхен) 4:0, 1:2

1/2-финал:
Аякс - Реал (Мадрид) 2:1, 1:0

Финал:
Аякс - Ювентус 1:0