Валентин Михов е един от малкото истински футболни специалисти у нас. Бившият президент на БФС, ПФЛ и ЦСКА никога не е криел, че има „червени пристрастия". Topsport.bg се свърза с Михов, за да даде своето мнение за случващото се на „Армията" и по-точно това, което не се случва. Какво каза той за евентуалното съвместно бъдеще с Литекс, заплахата „В" група и Гриша Ганчев собственик, може да прочетете в интервюто му пред медията ни:

Г-н Михов, как ще коментирате неясното бъдеше на ЦСКА и евентуалното сливане с Литекс?
- Това е единственото решение. Тук не става въпрос на харесване. Крайно време е хората в България да разберат, че футболът е преди всичко бизнес. Идеализмът вече отмина. Навсякъде в Европа се правят инвестиции, само тук всичко е криворазбрано. Като привърженик на ЦСКА смятам, че единственото решение е клубът да остане в „А" група, няма друг път.

Вариантът ЦСКА във „В" група как Ви се струва?
-
Това вече ще е краят. Не само ЦСКА, всички ще изгубят от подобен вариант. За да се тръгне от началото, трябва да има дългосрочна стратегия. Съмнявам се, че на този етап има човек, който да я изгради. Разбира се, подобно изхвърляне няма да е прецедент във футбола. Познаваме доста примери в световния футбол, например Ювентус. Те минаха през чистилището, но разбира се изплуваха. Не искам да се замислям, ако ЦСКА трябва да извърви този път, как ще го направи...

Как ЦСКА успя да стигне до това положение?
-
Много хора помогнаха. Не е нужно да ги назовавам, имената са ясни. Направиха се апокалиптични грешки. Всичко тръгна от 1996-97 година, когато се узакониха акционерните дружества. Тогава се скъса връзката между държавата и футбола. Иначе след управлението на Васил Божков, ЦСКА попадна на доста неадекватни управленци. Сега само Господ знае какво става в клуба и колко са задълженията.

Последните информации са, че Гриша Ганчев ще се заеме еднолично с ЦСКА. Смятате ли, че може да се справи с цялата каша на „Армията"?
-
Познавам Гриша Ганчев много добре. Той показа правилния път. Разви една оптимална стратегия, която вече се налага успешно и от Лудогорец. Аз не съм чул някой да се оплаче от Ганчев, че му дължи пари. Той винаги знае бюджета си и поставя адекватни цели. Смятам, че той може да се справи с ЦСКА, но всичко е според обстоятелствата.

Вие като футболен специалист как виждате бъдещето на ЦСКА - сливане с Литекс или изхвърляне в долните дивизии? И двата варианта звучат доста сензациозно...
- Според мен БФС трябва да направи компромис с ЦСКА. Колко вече компромиси са правени. Преди години се направи реверанс с Берое и още клубове. Кому ще е нужно да се изхвърля ЦСКА във „В" група. Разберете, никой няма да спечели от това. Има злобни хора, които само чакат на другия да му е зле, но не това е пътят. Само у нас се гледа в паницата на другия. Затова сме и на това дередже. И аз като президент на БФС съм правил много компромиси.

Като човек, който познава правилника на БФС, смятате ли, че Изпълкомът има правомощия да  остави ЦСКА в „А" група?
- По принцип винаги може да се направи компромис. Нека бъде разбран правилно, ще говоря със същия патос за всеки един отбор. Трябва да бъде ясно - ЦСКА, Левски, Литекс, Лудогорец са „бутика" на нашия футбол. Без всеки един от тях, ще бъде по-различно. Да не говорим за чисто икономическия аспект.

УЕФА не може ли да наложи санкции на БФС, ако се направи подобен компромис?

- БФС е напълно автономна централа, може да взима самостоятелни решения.

Как ще коментирате въпросът с базите, които от доста време е една от болните теми за ЦСКА?
-
Аз не виждам за какво толкова плачат за тези бази, които са толкова занемарени. И тук има криворазбрано отношение. Пътят е съвсем друг. Тук е моментът да адмирирам активността на министъра на спорта Красен Кралев. За първи път си имаме министър, който се интересува дейно от проблемите в спорта, а те не са никак малко. Нека обаче от ЦСКА да знаят, че не Кралев е човекът, който може да им помогне с лиценза. Той е министър и правомощията са му съвсем други. Той може да помогне с нов закон за спорта. Време е да започнем да следваме европейския модел. Нищо ново няма да измисляме. Нужна е дългосрочна стратегия, поне за 10 години. Дава се на инвеститор построяване на стадион, дава му се базата и това е бъдещото. Как беше с „Бернабеу" - той беше частен, после държавата го взе заради задължения и после инвеститорът си го откупи. Футболът е политика и бизнес. Ние тук колко години не можем да построим един стадион, радваме се като деца на една зала. Така ще е докато не се променят нещата. Трябва стратегия за бъдещето, а не всеки да гледа как да припечели и да избяга.