Роджър Федерер не срещна проблеми по пъти си към четвъртфинала на Откритото първенство на САЩ по тенис. Швейцарецът без особени усилия победи Роберто Баутиста Агут с 6:4, 6:3, 6:2. Срещата се разви според плана на Маестрото. И трите сета имаха еднакъв сценарий - ранен пробив за Федерер, след което швейцарецът с лекота ги приключваше в своя полза.

За място на финала Федерер ще се изправи срещу Гаел  Монфис, който спря първата ракета на България Григор Димитров. Двамата са играли 9 пъти помежду си, като балансът до момента е 7:2 победи в полза на Федерер.

"Винаги съм обичал вечерните сесии. Не бях играл срещу Баутиста Агут, който е добър тенисист и мачът не беше лесен. Радвам се, че спечелих. Срещу Монфис ще е много интересно. Гаел прави много силен турнир и потвърди добрата си форма, като победи Григор Димитров", сподели след двубоя Федерер.

За него това ще е 10-и четвъртфинал в Ню Йорк и общо 43-и в турнирите от Големия шлем.

В друг осминафинал Марин Чилич се класира напред след драматична победа над Жил Симон в пет сета - 5:7, 7:6(3), 6:4, 3:6, 6:3. Хърватинът записа първи успех срещу днешния си съперник след четирите загуби в досегашните двубои помежду им. Двамата изиграха запомнящ се мач, в който Чилич показа по-здрави нерви и заслужено триумфира. Той спаси точка за пробив в първия гейм на финалния сет, след това проби за 4:3 и до края не изпусна инициативата.

За Чилич предстои четвъртфинал с Томаш Бердих, който експресно се справи с Доминик Тийм (6:1, 6:2, 6:4). Чехът не допусна нито един пробив и затвори мача за едва 98 минути. Той се състезава на 45-и пореден турнир от Шлема, като само Федерер (60), Фелисиано Лопес (51), Давид Ферер (48) и Фернандо Вердаско (46) имат по-дълги серии от действащите тенисисти.