Литекс изпусна да вземе добър аванс срещу ФК Йелгава в първия двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Ловчанлии завършиха наравно 1:1 като гости в Латвия, след като допуснаха много лек гол в самия край на мача.

„Оранжевите" бяха по-добрият отбор през целия мач, пропуснаха и доста положения, но в крайна сметка не успяха да стигнат до иначе заслужена победа.

След първоначалните опознавателни 20-25 минути в началото,българите взеха игровото преимущество,макар че още в 5-ата мин имаше един инфарктен момент пред Винисиус, но вратарят се намеси добре.

В 24-ата минута Йонсен можеше да открие с красив удар от въздуха след отлична атака на гостите. Малко след това шанс се откри и пред  Арсенио след дълго подаване към него, но вратарят на домакините спаси.

Впоследствие пък грешка в отбраната на гостите изведе Сушкин  почти сам срещу Винисиус, но стреля прибързано и слабо.

След почивката Литекс поувеличи оборотите и това бързо даде резултат. В 50-ата мин. Арсенио центрира от корнер и Божиков засече с глава за 0:1.

И вместо до края на мача ловчанлии да си осигурят и крайния успех с още гол или два, играчите в оранжево се разсеяха и допуснаха направо левашки гол в самия край на срещата.

След един силно изпълнен тъч, Малашенокс бе оставен непокрит в пеналта и спокойно с глава прати топката зад гърба на слисания Винисиус за 1:1.

До края имаше време и за нещо повече, но се видя, че и физическите сили на българите поприключиха. Латвийците пък просто нямаха уменията и късмета за втори гол.

Така Литекс не успя да си гарантира място в следващия кръг, макар че реалнопогледнато,  резултатът е в негова полза. Реваншът в Ловеч е след седмица.

ФК ЙЕЛГАВА - ЛИТЕКС 1:1