Шампионът Стан Вавринка загуби първи сет в тазгодишното издание на Australian Open, но продължава към четвъртфиналите след победа със 7:6(3), 6:4, 4:6, 7:6(8) над испанеца Гийермо Гарсия-Лопес.

Световният №4 бе доста затруднен от съперника си, но не допусна изненада и след два тайбрека спечели двубоя. На четвъртфиналите Стан ще срещне Кей Нишикори, който отстрани Давид Ферер.

Вавринка показа невероятна психическа устойчивост в четвъртия сет, когато съумя да обърне тайбрека след изоставане от 0-5 и 2-6 точки. Това беше пета победа в осем мача срещу испанеца и добър реванш за миналогодишното поражение от този съперник още в първия кръг на Ролан Гарос.

"Битката беше много тежка. Водих с два сета и пробив, но не успях да спечеля лесно. Важното е, че продължавам. Играхме в Париж и знам, че е тенисист, който подлага на напрежение и връща много топки. Хубаво е, че след като спечелих титлата, сега се предствям добре. Важното е да стигна колкото се може по-напред. Запазих самообладание, но не беше лесно. Борех се за всяка точка в тайбрека на четвъртата част и в крайна сметка успях", каза победителят.

Победата бе девета поредна за Стан през новия сезон, след като той завоюва и титлата в Ченай. Още първият сет даде заявка, че мачът няма да е лек. Гарсия-Лопес на два пъти повеждаше с пробив за 3-2 и 5-4, но швейцарецът осъществяваше моментален рибрейк.

Един пробив реши втората част и Вавринка дръпна комфортно с 2-0, а когато проби за 2-1 и затвърди в третия сет, всичко изглеждаше решено. Испанецът обаче нямаше намерение да се предава и първо върна пробива за 4-4, а след това взе още едно подаване на Стан в десетия гейм, намалявайки резултата.

Истинската драма обаче предстоеше. С по една пропиляна точка за пробив и от двамата, се стигна до тайбрек, в който Гарсия-Лопес пропусна цели пет сетбола да вкара мача в решителна пета част. Преднината на испанеца бе от 5-0 и 6-2, но миналогодишният шампион съумя да спаси пет сетбола и след над три часа здрава битка се поздрави с крайната победа.

Вавринка завърши срещата с 15 аса, 76% спечелени точки на първи сервис и умопомрачителните 70 уинъра. Швейцарецът обаче направи и 61 непредизвикани грешки по пътя към четвъртфиналите, където среща Нишикори.