"Този форум е изключително важен, за да получим една мощна подкрепа. Съвсем скоро очаквам въпросът да бъде решен", обяви спортният министър Красен Кралев, след като откри първата Национална антидопингова конференция, която трябва да помогне на Българския антидопингов център да получи международен лиценз.

"Мисля, че нашата лаборатория отговаря на международните стандарти. Поръчали сме одит на цялата дейност до момента и на ситуацията с лабораторията, така че да бъдем изключително точни и адекватни във взимането на решенията. Ще положим максимум усилия, за да получим този сертификат, защото не е възможно да съществува елитен спорт без лицензирана лаборатория", коментира Кралев след официалното откриване.

"Този форум е изключително важен, за да получим една мощна подкрепа. Съвсем скоро правилата ще бъдат съгласувани в Министерски съвет, просто изчакваме едни времеви процедури, които така или иначе трябва да преминат. Съвсем скоро очаквам въпросът да бъде решен. Все пак трябва да се съгласуват и тези промени със законите, които касаят дейността на други министерства и мисля, че скоро ще се поздравим с успех", допълни той.

"Може би трябва да има и още неща в лабораторията, затова съм поръчал одит на състоянието, за да мога да се запозна в детайли с проблемите и да вземем бързо решение. Трябва да сме много бързи, ако искаме да получим лиценз", каза още Кралев.

"Докато при елитните спортисти има някакви процедури, някакви регулации, при младите няма абсолютно никакъв контрол. Юноши и девойки да ползват забранени стимуланти, това е нещо, което може трайно да увреди здравето им. Трябва да пазим децата си. Категоричен съм, че ще разработим мерки, така че да има контрол върху ползването на забранените вещества и при подрастващите", завърши спортният министър.