Водачът на българския национален отбор по волейбол и легендата на най-успешния колективен спорт у нас Любо Ганев заяви, че формулата на успеха на селекцията на Найден Найденов е колективния дух и спокойствието.

България оглавява група А на олимпийския волейболен турнир след три чисти победи над Великобритания, Полша и Австралия, което ни позволява да мечтаем дори за първо място в групата преди четвъртфиналите.

"Настроението е много добро, успяхме да сплотим колектива. Благодарение и на това, че найденов е треньор, той е с тях много време, познават се отлично.  Успяхме да ги накараме да играят един за друг, да изпълнвят това, което се иска от тях".

"Тук са най-добрите волейболисти, които искат да са тук и да играят за България. Щастливи сме, че радваме всички в България, а и всички тук. Премиера Бойко Борисов ни се обажда лично след всеки мач, гледа всеки мач, представям си колко други хора са с нас, дано ги радваме още дълго", пожела си Любо Ганев в ефира на БНТ.

"Не правим никакви сметки още, не ни интересува до къде ще стигнем. Когато играем със сърце, можем да стигнем далеч, гоним всяка топка, победа във всеки мач и това е. Мечтата на всеки спортист е да спечели златен медал на Олимпиада. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му".

"Работим по най-модерните начини за водене на подготовка, с нашите статистици, които анализират всичко, Камило Плачи ги събира и предава на треньора и играчите, изучаваме всеки съперник един по един."

"Формулата за успеха обаче е самият отбор. Това, че успяха да играят един за друг, да тренират един за друг, да бъдат задружни. Момчетата са заедно навсякъде, шегуват се. Имат огромно желание да покажат най-доброто от себе си. Огромна част от тях са за първи път на Олимпиадата и сега разбират колко голям форум е това."

"Основната разлика е, че тук се чувстваш като част от нещо много голямо. Тренираш до най-големите спортисти в света, те са навсякъде около теб. Можеш да седнеш на една маса с тях, да им стиснеш ръката."

"Колкото до самата ни игра, станали сме много разнообразни. Толкова атаки в центъра не сме имали от години. Не мисля, че надхвърляме възможностите си - напротив, винаги съм казвал, че този отбор има огромен потенциал. Скримов не е изгрял тук, но тук доказа, че на него може да се разчита. Жоро Братоев е страхотно момче, живее за волейбола, гледа други мачове постоянно, свои колеги, учи се."

"Най-важното от всичко е спокойствието. Това е колективен спорт, нещата се получават само, когато си спокоен и мислиш само за волейбол. Освободени сме психически, дори им позволихме който иска, да бъде тук с приятелката си. Тези, които са довели гаджетата, дори са най-добри. Днес няма да тренираме с топка, само фитнес, а утре предстои мача с Аржентина."