Рафаел Надал може да се срине до шесто място в световната ранглиста като резултат от неочакваното отпадане в III кръг на Мастърса в Маями след 4:6, 6:2, 6:3 от сънародника му Фернандо Вердаско. Матадора имаше да защитава 600 точки от достигането до финала през миналия сезон и реално вече отстъпи третото си място в света на Анди Мъри, но може да се смъкне още по-надолу в ранглистата, която ще излезе в началото на другата седмица.

Кей Нишикори ще прати Надал на пета позиция, ако успее да достигне до четвъртфинал, а при евентуален полуфинал, Милош Раонич също ще задмине испанеца и ще го остави под №6 в ранглистата. Днес двамата ще излязат за мачовете си от III кръг съответно срещу Виктор Троицки и Жереми Шарди. Ако Рафа наистина се озове на шесто място в света през следващата седмица, това ще е най-ниското му класиране от 2 май 2005 г. насам, когато той се намираше под №7 в подреждането.

На 9 май същата година, Надал вече се изкачи до №5 и до този момент не е падал по-долу в ранглистата от това място. На теория, Давид Ферер също може да изпревари Рафа, но само при титла от Мастърса в Маями, което изглежда изключително трудно постижимо предвид страхотната форма на Анди Мъри и най-вече на световния №1 Новак Джокович, който е и действащият шампион в турнира.