Валентина Гунина спечели европейската титла
Стефанова си осигури квота за Световната купа

Рускинята Валентина Гунина стана европейска шампионка за жени по класически шахмат на европейското първенство, което се проведе в Пловдив. Първентвото, в което участваха 156 шахматистки, се игра в 11 кръга по "швейцарската система".

В партия от последния, 11-ти кръг рускинята Валентина Гунина завърши реми с Мария Музичук (Украйна). Тя е 15-ата индивидуална европейска шампионка. Гунина дублира титлата си от 2012 г. по убедителен начин. Тя завърши с 9 т. от 11 възможни и изпревари втората в класирането с половин точка.

В последния кръг на първите шест дъски единствената резултатна партия беше на втора дъска между бившите европейски шампионки Татяна Косинцева (Русия) и Наталия Жукова (Украйна). С белите фигури Косинцева спечели, което й беше достатъчно за второто място с 8,5 точки.

Бронзовият медал завоюва Мелия Саломе от Грузия с 8 точки. Също толкова събра и Мария Музичук, но остана четвърта заради по-лоши допълнителни показатели.

Най-добре от домакините се представи бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова, която се нареди на 9-то място с актив от 7,5 точки. В партия от последния кръг днес гросмайстор Антоанета Стефанова с белите фигури завърши реми на 11-тия ход с Нана Дзагнидзе от Грузия.

Първите 14 от Европейското първенство получиха квоти за Световната купа за жени през 2014 г.

От другите българки Ива Виденова се класира на 23-то място с 6,5 точки,  Адриана Николова е на 36-то място с 6 точки, Нюргюл Салимова се класира на 90-то място с 4,5 точки, Габриела Антова е на 100-то мсто с актив от 4 точки.