Невероятно, но факт. Президентите на петте елитни столични клуба си стиснаха ръцете в името на общото благо. На специална пресконференция футболните босове съобщиха, че са изградили общ план за модернизация на някои ключови спортни обекти в София.

Футболните деятели са сформирали Сдружение с нестопанска цел „Футболна София", чийто първи председател е изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков. Стана ясно, че обектите, които ще бъдат предложени за модернизация са стадион „Септември", „Раковски", Столичния колодрум (частично), стария стадион „Академик" и стадион „Юнак". Част от пустеещите бази пък ще бъдат приватизирани по съответната процедура и продадени, за да се наберат средства.

„Навсякъде в нормалните държави общините помагат много с модернизацията и изграждането на стадионите. За пример мога да дам Гелзенкирхен, където новият стадион на Шалке струваше 230 милиона евро, 180 от които бяха дадени от общината. В България за повече от 20 години никой не е помогнал с един лев на футболните президенти. Лично аз за Левски мога да кажа, че от 1999-та година до сега сме инвестирали 16 милиона лева в стадион „Георги Аспарухов", при това само за подобрения на базата, не говоря за техническа поддръжка", коментира президентът на Левски Тодор Батков.

„Проблемът е очевиден, състоянието на клубните стадиони, на столичните футболни клубове, не е добро. Фактът е, че реално в момента само „Георги Аспарухов" има шанс за лиценз за другия сезон, но е много вероятно и той да не получи такъв. Имаше период от няколко месеца, в който повечето столични клубове играеха домакинските си срещи на „Васил Левски", което не е нормално и е в разрез с традициите", каза още Батков.

„Важното е, че този път държавата наистина иска да помогне", започна от своя страна босът на Славия Венци Стефанов. „Ние също имаме нужда от спешно подобрение на стадиона. Искаме да направим стадиони, на които хората да могат да спортуват наистина, да съществува спортна дейност. Трибуните да са комфортни и приятни. Смятам, че всеки един нормален човек в тази държава трябва ни подкрепи, защото това е единственият начин да подобрим стадионите, на които нашите деца ходят", каза още Стефанов.

Ентусиазъм личеше и от думите на Димитър Борисов. „Независимо от нашите битки, неволята ни събра. Ние петте клуба в София сме наематели и затова искаме от държавата да ни даде терени, които не се поддържат. Това правителство обърна внимание на нашите проблеми, на спорта в частност. Модернизацията на „Българска армия" в частност зависи от средствата, които ще получим. Строителство можем да извършим и сега, но само в рамките до оградата на стадиона. Идеята е да направим "Армията" до 28 - 30 хил. места. В зависимост от средствата ще решим колко да е голям проекта за реконструкция".

Президентът на Локомотив (София) Николай Гигов не присъства на срещата, тъй като има неотложни бизнес дела извън страната.

На въпрос на репортер на Topsport.bg Тодор Батков разкри, че на практика в следващите 6 месеца няма да има никакви нововъведения по футболните съоръжения. Най-рано от другото лято е реално възможно да започнат въпросните модернизации и подобрения по стадионите.