Лудогорец е един от най-успешните български отбори в Европа през този век. Тимът от Разград, достигнал 1/8-финал в Лига Европа и класиране в груповата фаза на Шампионската лига, впечатли всички със своето представяне през последните години, като това най-вече се дължи на атрактивния стил на игра на „орлите" и невероятно драматичните им мачове.

Лудогорец обаче впечатлява и с нещо друго. Според специализирания сайт „Transfermarkt.de" общата стойност на играчите на Георги Дерменджиев е 41 500 000 евро. Това ги прави най-скъпия български отбор за всички времена.

Много е важно да отбележим, че германците, които следят трансферните движения из цял свят, понякога бъркат със своите цени. Но пък всички им се доверяват, включително мениджъри, треньори и футболни президенти.

Най-скъпият футболист на Лудогорец е Жуниор Кейсара, оценен от „Transfermarkt.de" на 5 млн. евро. Това означава, че бразилският бек, към когото огромен интерес има португалският гранд Бенфика, е вдигнал цената си 10 пъти за 2 години. Както е известно, Кейсара пристигна в Разград през лятото на 2012 г. от бразилския Санто Андре за около 500 000 евро.

На много сериозна сума е оценен друг бразилец - Марселиньо, който според „Transfermarkt.de" струва 3 млн. евро. Не е тайна, че бразилският плеймейкър дойде в Лудогорец срещу скромна сума. Но с постоянното си високо ниво и невероятно представяне вдигна цената си, въпреки че е на 30 години. И до ден днешен не липсват оферти към Марселиньо, но поне за момента той не изявява желание да напуска Разград и да заиграва в някоя страна от Близкия или Далечния изток, където реално ще свърши с големия футбол.

Няма как да не отбележим, че за Лудогорец е важен фактът, че някои от най-силните футболисти са около 30-те. Такива освен Марселиньо са Козмин Моци, Светльо Дяков и Фабио Ешпиньо. Това означава, че за тях и да идват оферти, те няма да са изкусителни от гледна точка на първенството, а само от финансово естество.

Реално в момента най-конвертируемите футболисти на Лудогорец са гореспоменатият Жуниор Кейшара, Владислав Стоянов, Роман Безяк и Върджил Мисиджан. Вратарят, който хвана дузпа на самия Кристияно Роналдо, струва 3 000 000 евро според „Transfermarkt.de". Националът не веднъж е признавал, че иска да продължи кариерата си в отбор от голямо първенство. След като реално постигна всичко с Лудогорец, а и преди снощния мач с Базел, се представяше великолепно в Европа, през зимата може да има негов трансфер в силно първенство.

На 3 млн. евро е оценен и Върджил Мисиджан. Холандецът е заслужил тази висока цена със своя талант, младостта си и представянето си през миналия сезон. За съжаление през този има спад в неговата форма. Но това е нормално за футболист на такава възраст. Трябва да отбележим, че Лудогорец купи Мисиджан за 750 000 евро от Вилем II.

С 500 000 евро по-малко според „Transfermarkt.de" струват капитанът Светослав Дяков, Юнес Хамза и Роман Безяк. Тази сума обаче в момента някой може да извади само за словенеца. Просто той е по-млад, а през миналия сезон изигра невероятни мачове в Европа, гарнирани с прекрасни и решителни голове.

Въпреки че германците оценяват Юнес Хамза на 2 500 000 евро, няма как с лека ръка да пренебрегнем факта, че Лудогорец взе тунизиеца за 300 000 евро от Ботев преди два месеца. Ясно е, че положението при „канарчетата" е тежко и цената е занижена, но разминаването между реалността и Transfermarkt.de е много сериозно.

Както вече стана ясно, съперникът на „орлите" - Базел, е оценен на 48 600 000 евро. Но швейцарците са съвсем друг тип клуб от Лудогорец. Те купуват млади футболисти и ги продават при първа възможност. Така примерно героят от миналогодишните мачове с разградчани Мохамед Салах бе купен от Челси за 13,2 млн. евро през януари 2014 г.

За момента собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев отказва офертите за своите футболисти. Но не се знае как ще е през януари. Почти сигурно при продължаване в Европа трансфери няма да има. При отпадане обаче е възможно някой от титулярните да бъде продаден.