Рафаел Надал не впечатли особено много в срещата си със световния №230 Ди Ву, но все пак се класира в следващата фаза от турнира в Пекин без да загуби сет с 6:4, 6:4. Вероятно мачът с участващия с "уайлд кард" представител на домакините не може да е мерило за формата на Матадора, но все пак играта му наистина озадачи.

Преди началото на турнира, Надал обяви, че вече се чувства спокоен и е възвърнал контрола над емоциите си на корта, но днес определено не доказа думите си. А и играта му беше далеч от най-доброто му ниво. Матадора допусна цели 4 пробива от 173-сантиметровия китаец и наниза 17 непредизвикани грешки само от форхенд.

Всъщност, двубоят беше изненадващо равностоен през по-голямата си част, като двамата си размениха по един ранен пробив до 3-3 в първия сет, когато Надал удари още веднъж за 4-3 и с два сервис гейма на нула фиксира 6-4 на таблото. Във втората част на корта се разрази истинска вихрушка от пробиви, а китаецът играше изключително стабилно, без да рискува с максимална дълбочина на ударите си.

Рафа откри сета с пробив на нула, но загуби следващите 4 точки на свой сервис и до 4-4 зрителите видяха още четири брейка, докато испанецът най-после успее да задържи подаването си. Надал най-после се мобилизира в следващите минути и удари подаването са съперника за 5-4, след което затвори мача на свой сервис и очаква Вашек Поспишил във втори кръг.