Отборът на Милан постигна ценна победа при визитата си на белгийския шампион Андерлехт, която подпечата билетите на Масимилиано Алегри и компания за следващата фаза.

Двубоят бе спечелен с 1:3, като резултатът е напълно заслужен с оглед показаното на терена. Точни за миланския гранд бяха Ел Шаарави, Мексес и Пато, докато за домакините точен бе Том Де Сутер.

Изключително бе попадението на Мексес за 0:2, което дойде след уникална „задна ножица".

Гостите от Милано започнаха срещата пределно мотивирани. Още от първите минути момчетата на Масимилиано Алегри взеха инициативата и с няколко опасни атаки дело на Ел Шаарави, Де Шильо и Боатенг дадоха заявка за победа на белгийска земя.

Първото по-сериозно полжение в мача бе сътворено от домакините. Сърбинът Милан Йованович отправи много заплашителен удар към вратата на Абиати, но опитният страж реагира на място и успя да избие.

Минута след това, белгийците имаха нов добър шанс за попадение. Прет стреля по земя от границата на наказателното поле, но топката мина опасно близо покрай италианската врата.

До края на първата част тъмнокожият стрелец на Андерлехт Мбокани също пробва късмета си, но и той не успя да сполучи. В 44-ата минута Силвио Прото успя да излезе навреме преди Стефан Ел Шаарави да достигне до един далечен пас от Де Шильо, изчиствайки топката.

Втората част тръгна повече от перфектно за гостите от Милано. И кой друг, ако не вездесъщият Стефан Ел Шаарави!! Матиа Де Шильо проби чудесно по десния фланг и отправи едно далечно и балонно центриране към противниковото наказателно поле. Централният защитник Коуяте не прецени добре траекторият и бе прехвърлен, кълбото попадна в краката на Ел Шаарави, а „Малкия Фараон" не прощава от подобни подаръци и от близост разстреля Прото за 0:1.

Нещата за „росонерите" се подредиха още по-добре, след като Нойтник бе изгонен в 70-ата, след като фаулира откъсващия се Алешандре Пато и Дамир Шкомина не се поколеба да го изгони.

71-ата минута ще се запомни и като гвоздеят в днешната среща, когато Фелип Мексес направи нещо уникално, отбелязвайки фамозен гол от задна ножица. След центрирането от фаул на Монтоливо, френският бранител овладява на гърди топката и с уникална „ала Пиола" от границата на наказателното поле отбеляза за 0:2.

Нещата обаче се завързаха в 78-ата минута, когато белгийците се върнаха в играта след гол на току-що влезлия нападател Том Де Сутер, който намали до 1:2.

Пред вратата на „росонерите" стана страшно и Дешахт направи непростим пропуск пред гостуващата врата.

Италианците обаче се измъкнаха с финес от опасната ситуация, отбелязвайки трети гол, който прекрати и съмненията относно днешната победа на миланистите.

Прекрасна контраатака завърши с гол на Алешандре Пато, който получи пас на празна врата от Ел Шаарави и донесе трите точки за „червено-черните".

С победата си днес отборът на Милан събра актив от 8 точки, които подпечатаха билетите за осминафиналната фаза, докато Андерлехт и Зенит ще се борят до последно за мястото си в Лига Европа.

АНДЕРЛЕХТ-МИЛАН 1:3

0:1 Ел Шаарави (47'), 0:2 Мексес (71'), 1:2 Де Сутер (78'), 1:3 Пато (90')

СТАДИОН: „Констант Ванден Щок"

СЪДИЯ: Дамир Шкомина (Словакия)

АНДЕРЛЕХТ: Прото, Жиле, Коуяте, Найтник, Дешахт, Биля, Клайстан, Бруно, Прет, Йованович, Мбокани (резерви: Камински, Кану, Яковенко, Сафари, Де Сутер, Василевски, Канезин)

МИЛАН: Абиати, Де Шильо, Мексес, Йепес, Констант, Монтоливо, Де Йонг, Ночерино, Боатенг, Къркич, Ел Шаарави (резерви: Амелия, Робиньо, Пато, Пацини, Фламини, Сапата, Емануелсон)