Отборът на Браун ГП записа нов двоен успех във Формула 1. Победата в едно от най-трудните и атрактивни състезания през сезона - Гран при на Монако грабна Дженсън Бътън. За британецът това бе пети успех в изминалите шест кръга от началото на годината.

Втори в Монте Карло, както и в Испания преди две седмици, остана Рубенс Барикело. На последното място на почетната стълбичка се качи Кими Райконен с Ферари. В скудерията имаха още един повод за задоволство след като четвърти се нареди вторият пилот на тима Фелипе Маса. Точки взеха още Марк Уебър, Нико Розберг, Фернандо Алонсо и Себастиан Бурде.

Навършилият вчера 37 години Рубенс Барикело направи великолепен старт и изпревари със завидна лекота Кими Райконен.

В обиколките след финала бразилецът и съотборника му от Браун ГП Дженсън Бътън започнаха да се откъсват напред, а темпото им бе непосилно за Ферари. Битка водеше и вторият пилот на скудерията Фелипе Маса.

В първите турове той се захапа със Себастиян Фетел в спор за четвъртото място. Бразилецът успя да изпревари съперника си непосредствено след излизането от тунела, но мина през бордюра и по правилата трябваше да върне позицията на пилота на Ред Бул.

От това се възползва Нико Розберг, който също изпревари Маса. Три обиколки след това обаче гумите на Фетел не издържаха, той отстъпи позицията си и влезе принудително в бокса. Малко по-късно зрителите в Монте Карло станаха свидетели и на зрелищен сблъсък между Себастиен Буеми и Нелсиньо Пикет, след който вторият пилот на Рено приключи с участието си.

В предната част на колоната Дженсън Бътън и Рубенс Барикело също изпитваха сериозни трудности с меките гуми, с които започнаха състезанието. Двамата набързо посетиха бокса и заложиха на по-твърдия комплект.

Докато лидерите бяха в питлейна борбата напусна Себастиян Фетел. В първия завой след старт-финалната права германецът се вряза в предпазната стена и напусна борбата.

След първите смени пилотите на Браун ГП бързо си върнаха лидерските позиции. Дженсън Бътън без никакви проблеми тръпна с над 15 секунди пред съотборника си.

По същото време пилотите на Ферари поведоха битка помежду си, в които Фелипе Маса бе по-бърз. Въпреки това бразилецът не успя да изпревари световния шампион за 2007-ма.