Временният национален селекционер Михаил Мадански бе гост в предаването „Неделя х 3" на БНТ1. Той сподели мнението си за състоянието на отбора и ма ли изобщо бъдеще пред „трикольорите". Ето какво каза Мадански.

За двете лица на националния отбор:

Националният отбор през последните години има две лица. Едното е това, което е създадено от медиите и в частност жълтата преса. То няма нищо общо с реалността. Другото е това, което момчетата показват на тренировката и лагер-сборовете, заради което си заслужава да се работи с тях. По отношение на тренировките в един момент си помислих, че нещата тръгват на добре. Всички се подготвят много добре, дисциплината е на високо ниво.

Защо националите само губят?

В мача с Украйна загубихме, но пуснахме кръв, както се казва. Няколко дни по-късно обаче останах безкрайно изненадан от страха, който видях в очите на футболистите в мача с Уелс. При това страх не от съперника, а от загубата, поредната загуба на собствен стадион и пред собствена публика. Казах на момчетата, че страха от загуба се преодолява само с удоволствието от победата, няма друг начин.

Има ли натиск от Изпълкома и президентите на клубовете?

За пореден път казвам - членовете на Изпълкома, които са президенти на футболни клубове са само четири човека. Това са Митев от Черно море, Гигов от Локомотив София, Гриша Ганчев от Литекс и Лечков от Сливен. Всичките тези клубове имаха един единствен футболист в националния отбор - Петър Занев. Сами си правете извода има ли натиск!

За бъдещето на тима

Националният отбор не е оазис, той е еквивалент на държавата, в която много неща са обърнати с главата надолу. Ако искаме да излезем от това положения трябва да сложим едно ново начало. Да се поднови отбора, да се залага на нови момчета. Понякога трябва да си удрят шамари, ако е необходимо. Освен това мисля, че трябва да използваме отбора като трамплин за младите момчета, които да бъдат продавани в чужбина. Виждате тук при какви условия работят. Нашите клубове предпочитат да купуват чужденци, да им плащат големите заплати и да им дават автомобили.

За Мартин Петров

Аз трябва да съм напълно луд да се откажа от Мартин Петров и да не му кажа аргументите ми. С него се чухме и му обясних, че тези два мача са много важни за младите играчи, че искам в тези срещи да покажем някои от младите момчета. Видяхте - Терзиев и Миланов са на по 19 години, Тонев е на 21, Миши Александров на 21. Обясних му на Мартин Петров а той реагира като абсолютен професионалист.