Давид Гофен продължава победния си ход на турнира "Moselle Open", който е с награден фонд 485,760 и се провежда във френския град Мец. Той се наложи със 7:6(4), 6:3 над Ян-Ленард Щруф и по този начин се класира за втория си АТР финал в своята кариера.

През последните три месеца белгиецът демонстрира невероятно форма и е спечелил 33 от последните си 35 изиграни мача, а по време на тази победна серия успя да спечели три титли на ниво "Чалънджър" и дебютния си АТР трофей на турнира в Кицбюел. От началото на месец юли само двама тенисисти са побеждавали Давид Гофен, а това бяха други двама представители на младото поколение - Йежи Янович на четвъртфиналите в Уинстън Салем и Григор Димитров в трети кръг на US Open.

23-годишният белгиец започна сезона под №110 в световната ранглиста, но с поредната си победа вече си осигури ново рекордно класиране. До този момент Гофен бе достигал до №42 в класацията, но през следващата седмица ще се изкачи поне до №36 в ранглистата, а евентуален триумф в Мец би го извел дори до №32.

В опит да триумфира с титлата на "Moselle Open" Давид Гофен ще се изправи срещу шестия поставен в основната схема Жоао Соуса, който изненадващо отстрани бившия шампион Гаел Монфис след успех със 7:6(6), 6:2. По този начин португалецът сложи край на серията от пет поредни години, в които французи печелеха неизменно трофея в Мец.