Topsport.bg продължава рубриката си „Историята на Шампионска лига: 60 битки, 60 купи", посветена на най-великия клубен футболен турнир. В 60 поредни материала ще ви запознаем с всички издания на надпреварата, най-вече с финалите. Тази седмица на фокус е кампанията през сезон 1961/62 година.

1962 година: БЕНФИКА - РЕАЛ (МАДРИД) 5:3

РАЗВИТИЕ НА ТУРНИРА, РАЗОЧАРОВАНИЕ ЗА ЦДНА (СОФИЯ)

Купата на европейските шампиони 1961/62 е 7-то издание на турнира. 29 клубни отбора участват в него, в това число 28 национални шампиона от предходния сезон и Бенфика (Лисабон) като носител на трофея от изминалата кампания.

Участниците играят в чист турнирен формат със срещи на разменено гостуване (изключение: финалът) за короната на европейския клубен футбол. При равенство след двете срещи, се изиграва трети мач на неутрален терен. Жребият за предварителния кръг на надпреварата се тегли на 4 юли, 1961 година в датската столица Копенхаген. Като носители на трофея, футболистите на Бенфика продължават директно в елитната фаза на турнира. Останалите 28 тима са разделени в две урни на географски принцип (Северна и Южна Европа). Късмет при жребия вадят финландците от Хака, както и турският Фенербахче, които директно преминават в първия редовен кръг за Купата на европейските шампиони.

ЕТО И ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ТУРНИРА ПРЕЗ СЕЗОН 1961/62: Бенфика, Хака (Финландия), Фенербахче, Стяуа (Букурещ), Аустрия (Виена), Нюрнберг, Друмкондра- Ирландия, Сервет (Швейцария), Хибърниънс (Малта), ЦДНА (София), Дукла (Прага), ИФК Гьотеборг, Фейенорд, Гурник Забже, Тотнъм, Стандарт (Лиеж), Фредрикстад (Норвегия), Форверц (Берлин) - сегашен Виктория (Франкфурт), Монако, Рейнджърс, Спортинг (Лисабон), Ювентус, Спора Люксембург, Болдклубен 1913-Дания, Вашаш, Реал (Мадрид)

Година след феноменалния успех над Ювентус в същата фаза, българската общественост очаква, че шампионите от ЦДНА (София) безпроблемно ще се справят с коравите първенци на Чехословакия Дукла (Прага). Селекцията на Крум Милев обаче допуска малко очакван гаф и едвам достига до впечатляващото реми 4:4. 

Подобен резултат след дълги години ще постигне и пловдивският Локомотив при домакинството си на Витес в мач от Лига Европа. Но да се върнем към „армейците", които на 6 септември, 1961 година разочароват тотално близо 40 000 свои поддръжници на стадион „Васил Левски".

Иван Ранков открива в 32-ата минута, но Йелинек изравнява 5 по-късно. Кучара в 42-ата извежда гостите напред, а Киро Ракаров (49) възстановява равенството - 2:2. Идват две кошмарни грешки на българската защита, от които се възползват Дворжак (53) и Адамец (61) и резултатът е 4:2 за Дукла. Щурмът на отчаянието на ЦДНА все пак спасява "червените" от пълен резил. На два пъти точен е Васко Романов в 64-ата и 86-ата минута за крайното 4:4. Ремито  в крайна сметка се оказва фатално за ЦДНА, тъй като на реванша комунистическите им братя от Дукла се добират  до успех с 2:1, след като сътворяват и пълен обрат за ужас на Иван Колев и компания.

Успехът на клуба от Прага обаче далеч не се оказва толкова случаен, след като тимът преминава и през първия елитен кръг. Там „четата" на Йерослав Вейвода елиминира швейцарците от Сервет (3:4,2:0), а устремът им е спрян чак на четвъртфинал, където непреодолимо препятствие се оказва Тотнъм (1:0, 1:4).

„ЗЛАТНИТЕ" ГОДИНИ ЗА ТОТНЪМ, БЕНФИКА В ТЪРСЕНЕ НА ВТОРИ ПОРЕДЕН ТРОФЕЙ

Феновете на Тотнъм  си спомнят с умиление за 60-те години на изминалия век, когато „шпорите" са флагманът на английския футбол. Столичани са първият отбор, който успява да направи златен дубъл с титла и купа на страната през сезон 1960/61 година. Мениджърът Бил Никълсън е обявен за легенда и цялата общественост очаква достойно представяне за КЕШ. Хотспърс тръгват лошо в предварителния кръг, след като падат тежко при гостуването на Гурник Забже с 4:2. Реваншът на „Уайт Харт Лейн" обаче е коренно различен и след побой с 8:1 англичаните продължават в следващата фаза. С хеттрик блести уелската звезда Клиф Джоунс.

Следващото препятствие е далеч по-тежко, но също така преодоляно. Холандците от Фейенорд биват отстранени след 3:1 в Ротердам и 1:1 на Острова, след което местните медии вече предричат и европейското отличие за „шпорите". Те са подплатени и с преминаването през четвъртфиналите, където тяхна жертва стават палачите на българския ЦДНА - Дукла Прага (0:1, 4:1).  Идва ред на полуфинала, на пътят им обаче се изпречват настоящите шампиони на Европа- Бенфика....

*- Снимка за спомен преди първия полуфинал между Бенфика и Тотнъм. В кадър попадат двамата капитани Жозе Агуас и Дани Бленчфлауър

Година след триумфа на стадион „Вандкорф", футболистите на Бела Гутман все още са жадни за европейска слава и повече от всичко искат отново ценния трофей.  Водени от живата си легенда Еузебио, „орлите" минават като на парад през Аустрия Виена (1:1, 5:1). Следва горчив хап при гостуването на немците от Нюрнберг с 3:1, но на реваншът всичко е поправено с гръмка победа 6:0 и нов рецитал на Еузебио.

Така на 21 март, 1962 година Бенфика и Тотнъм мерят сили в дългоочакваната полуфинална битка. Лисабонци печелят първата среща на „Луж" с 3:1 пред 60 000 свои привърженици. Два гола за успеха бележи Аугусто, а един добавя и Шимоеш. Попадение на опитния Боби Смит дава надежди на „шпорите" за реванша.  Въпросният ответен двубой започва с ранен гол за Бенфика, който стресира домакините. Селекцията на Никълсън прави пълен обрат, но не достига до така ценния за преиграване трети гол. Така бандата на Бела Гутман за втори пореден път ще играе на финал, а съперникът им там се оказва възможно най, най-тежкият!

РЕАЛ (МАДРИД)  ОТНОВО С АПЕТИТИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ТРОН

След като през изминалия сезон се бе случило немислимото, играчите на Реал (Мадрид) бяха устремени да върнат любимия си трофей у дома. Селекцията на Мигел Муньос  се крепи изцяло на познатите лидери Алфредо Ди Стефано и Ференц Пушкаш, а мисълта за Шестата витае във въздуха на „Сантяго Бернабеу".

Непривично за тях, „кралете" трябва да стартират още от първия предварителен кръг. Там испанците изкарват насъбралата се у тях злоба срещу унгарците от Вашаш. Следва умопомрачителен успех над датчаните от Болдклубен 1913 с общ резултат 12:0. Най-голям проблем за испанските шампиони се оказват четвъртфиналите, където техен опонент е Ювентус.

Грандовете си разменят по един успех с 1:0 и всичко трябва да се реши в трети допълнителен мач, който се играе на митичния „Парк де Пренс". До полувремето резултатът отново е равен след голове на Фело (Р) и Сивори (Ю), но всичко се решава във втората част, когато Дел Сол и Техада чрез попаденията си подпечатват „кралските" визи за финала....

„ОРЛИТЕ" ОКОНЧАТЕЛНО РАЗВЕНЧАХА МИТА ЗА НЕПОБЕДИМИЯ РЕАЛ

Митичният финал между Бенфика и Реал (Мадрид) се играе на 2 май, 1962 година. Арена на битката е Олимпийският стадион в Амстердам, който дарява с възможността да наблюдават тази среща близо 62 000 души. Главен арбитър на срещата е местният рефер Лео Хорн, а заветният сблъсък слага окончателен край на мита за непобедимия Реал (Мадрид).

Двубоят е повече от емоционален, тъй като до почивката всички вярват, че Купата ще се завърне в Мадрид. Заслуга за това има унгарската легенда Ференц Пушкаш, който до за по -малко от 40 минути бележи хеттрик в мрежата на Коща Перейра. Постижение, което не му е никак чуждо, тъй като великият играч вкарва три попадения и във финала срещу Реймс (7:3) две години по-рано. Изоставането на Бенфика обаче е минимално, след като Кавем и Агуаш намаляват до 2:3 на полувремето.

Събитията на терена се променят коренно през втората част, когато светлините на прожекторите се насочват към младия Еузебио. „Перлата от Мозамбик" буквално прави за смях легендарната отбрана на Реал и наказа съперниковия страж с две попадения (едното от дузпа). Малко преди неговия рецитал, Колуна прави 3:3 и така след един фантастичен двубой, Бенфика отново триумфира  с най-ценното футболно отличие. Трофей, който им предрича повече от бляскаво бъдеще, ако не се бе стигнало до проклятието „Гутман". За Реал остава малката утеха, че с голмайсторския приз на турнира се окичва Ференц Пушкаш (7 попадения).

БЕНФИКА - РЕАЛ (МАДРИД) 5:3

0:1 Пушкаш (17'), 0:2 Пушкаш (23'), 1:2 Агуас (25'), 2:2 Кавем (34'), 2:3 Пушкаш (38'), 3:3 Колуна (51'), 4:3 Еузебио -дузпа (64'), 5:3 Еузебио (69')

СТАДИОН: Олимпийски стадион, гр. Амстердам (Холандия),зрители: 61, 257

СЪДИЯ: Лео Хорн (Холандия)

БЕНФИКА: Алберто да Коща Перейра, Марио Жоао, Хермано, Анхело Мартинс, Доминциано Кавем, Фернандо Круз, Жозе Аугусто, Еузебио, Марио Колуна, Антонио Шимоеш

Старши-треньорБела Гутман

РЕАЛ (МАДРИД): Хосе Аркистаин, Педро Касадо, Висенте Миера, Фело, Хосе Сантамариа, Пачин, Хусто Техада, Луис дел Сол, Алфредо Ди Стефано, Ференц Пушкаш, Франсиско Хенто

Старши-треньор: Мигел Муньос

ПЪТЯТ НА БЕНФИКА ДО КУПАТА:

ОСМИНАФИНАЛ:

Бенфика - Аустрия (Виена) 1:1, 5:1

ЧЕТВЪРТФИНАЛ:

Бенфика-Нюрнберг  1:3, 6:0

ПОЛУФИНАЛ:

Бенфика -Тотнъм 3:1, 1:2

ФИНАЛ:

Бенфика - Реал (Мадрид) 5:3