Григор Димитров отпадна в третия кръг на Откритото първенство на Австралия след загуба от поставения под №3 Роджър Федерер с 4:6, 6:3, 1:6, 4:6. Мачът продължи два часа и тридесет минути.

Това беше петият двубой между двамата. Швейцарецът е безпогрешен срещу българина - записа пета победа. Григор и Федерер играха помежду си за последен път през тази година в Бризбейн, където Григор записа първия си сет срещу Маестрото.

Григор не направи лош мач. Той успя да играе като равен срещу световния номер 3 през първите два сета. Отново спечели сет, който беше и първият загубен за Маестрото на турнира. За съжаление болките в дясната ръка, които започна да изпитва Гришо в четвъртия сет му попречиха да окаже по-голяма съпротива на съперника си.

Димитров спечели жребия и избра да сервира първи и спечели подаването си. В този момент на "Род Левър Арина" започна да вали и мачът беше прекратен за петнадесетина минути, за да бъде затворен покрива над стадиона.

След подновяването на играта Федерер спечели сервис гейма си. Григор отрази един брейкбол в третия гейм, но в седмия беше безпомощен пред отлично пласираните удари на швейцареца по линиите и допусна пробив за 3:4. Федерер затвърди пробива и последва още един много тежък сервис гейм за Димитров. Той допусна резултатът да стане 0:40 и да даде три сетбола на противника, но успя да се измъкне от ситуацията като реализира пет последователни точки. Българинът се опита да спаси сета, дори стигна до първата си точка за пробив в мача, но с три добре пласирани сервиса Федерер затвори първия сет с 6:4.

Димитров спечели подаването си в откриващия гейм на втория сет. Във втори пореден гейм Григор стигна до точка за пробив, при това след като изоставаше с 0:40, но Маестрото отново се защити отлично и изравни резултата - 1:1.

В четвъртия гейм нашето момче проби Федерер (при това на нула) и поведе с 3:1. След това той затвърди пробива, макар че му се наложи да спасява брейкпойнт. В седмия гейм Гришо отново трябваше да мине през ада. Този път му се наложи да спасява две точки за пробив, за да поведе с 5:2. Федерер спечели лесно подаването си и така се стигна до решаващия гейм, в който Григор излезе да сервира за сета. Този път българинът беше безупречен и не даде никакви шансове на съперника си. Така той записа втория сет на своя сметка, който беше и вторият в съперничеството между двамата тенисисти.

Федерер спечели подаването си в първия гейм на третия сет. Григор започна сервис гейма с с двойна грешка, последвана от две погрешни решения на мрежата доведоха до пробив за Федерер - 0:2. Швейцарецът постигна втори пробив в шестия гейм, при това след като Гришо водеше с 40:15. Въпреки че допусна две двойни грешки в следващия гейм и даде два брекпойнта на Григор, той успя да затвори сета с 6:1.

Григор спечели отркиващия гейм в четвъртият сет. След разменени сервисгеймове Федерер направи пробив в подаването на българина в петия гейм и поведе с 3:2. В следващия гейм Димитров стигна до точка за пробив, но швейцарецът се спаси. В този момент Гришо започна да изпитва болки в дясната ръка. Това доведе до намаляването на силата на първия му сервис и до няколко непредизвикани грешки. Все пак той спаси няколко точки за пробив и спечели този маратонски гейм. След разменени геймове Федерер излезе да сервира за мача. Стигна до два мачбола. Пропиля единия с двойна грешка, но с отличен удар по дагонала при втория завърши срещата в своя полза.

На осминафинала Федерер ще срещне белгиеца Дивид Гофин, който се наложи над Довиник Тийм с 6:1, 3:6, 7:6(2), 7:5.