Българското участие на Australian Open 2012 приключи. След като рано сутринта Цветана Пиронкова загуби двубоя си от втори кръг срещу Галина Воскобоева, няколко часа по-късно и Григор Димитров регистрира загуба. Най-добрият български тенисист отстъпи след 5-сетова драма на №10 в световната ранглиста Николас Алмагро, но въпреки това отново демонстрира, че е израснал изключително през последните седмици.

Важно е да се отбележи, че през цялата среща Гришо игра с превръзка на дясното бедро, а в петия сет видимо отпадна физически, което му попречи да се противопоставя успешно на опитния испанец. В крайна сметка след 6:4, 3:6, 7:6 (4), 4:6. 0:6 за трети кръг се класира Алмагро. Припомняме, че на старта на турнира Димитров отново игра 5 сета - срещу французина Жереми Шарди.

Световният №10 Алмагро започна силно срещата и след няколко минути вече имаше преднина от пробив - 3:1. Димитров обаче отговори светкавично и не само върна пробива, но при 5:4 стигна до втори такъв, което означаваше и край на първия сет след 47 минути игра.

По идентичен начин започна и втората част. Отново първият пробив бе на сметката на испанеца, който поведе с 3:1. За жалост Димитров не намери начин да върне пробива, а с втори такъв Алмагро взе сета - 6:3 - и изравни резултата.

Страхотна драма предложи третата част. Гришо първи проби и поведе с 4:2, но в следващите минути Алмагро сериозно притисна българина и намери начин да върне пробива за 4:4. Няколко минути по-късно двамата докараха сета до тайбрек, който беше спечелен от Димитров със 7:4 точки.

Двубоят продължи да бъде изключително равностоен и в четвъртия сет, като двамата взимаха сравнително лесно сервис-геймовете си. За жалост Алмагро съумя да пробие в седмия гейм и поведе с 4:3, след което до края не изтърва аванса си.

Така за втори пореден двубой на Димитров му се налагаше да играе 5 сета. Преди последната част българинът, който от самото начало игра с превръзка на дясното бедро, допусна пробив, а с поведението си на корта показа, че физическите му запаси на са привършване.

За жалост от другата страна на корта Алмагро се движеше така, сякаш двубоят едва е започнал. Умората си каза тежката дума и след втори пробив испанецът направи огромна крачка към победата, която не закъсня.