Отборът на Челси записа зрелищен успех в голямото дерби на кръга срещу Евертън. Момчетата на Жозе Моуриньо триумфираха с фантастичното 6:3 насред негостоприемния „Гудисън парк" и така продължиха победната си серия от началото на сезона.

Всичко започна с два бързи гола на лондончани, които до втората минута вече водеха с 0:2 след попадения на Коща и Иванович. Интригата бе върната малко преди края на полувремето, когато Миралас с глава намали до 1:2. Същинското шоу започна през втората част, когато двата тима си вкараха общо 6 гола. Четири от тях намериха мрежата на Тим Хауърд, бидейки дело на Коща, Матич, Рамиреш и автогол на Шеймъс Колмън. „Карамелите" пък отговриха с голове на Нейсмит и новото попълнение Ето'о, но всичко това не бе достатъчно за нещо повече срещу Моуриньо и компания.

Очакваният дебют на Самуел Ето'о бе отложен поне за втората част, след като атаката на Еверън бе водена от Ромелу Лукаку. Белгийският таран имаше какво да си връща на Жозе Моуриньо, който така и не го оцени по време на престоя му в Челси. Юношата на Андерлехт щеше да бъде подпомаган от Кевин и Маралас и Стивън Нейсмит, докато нещата в средата на терена щяха сериозно да зависят от Гарет Бари.

Въпреки информациите за тежка контузия, Диего Коща бе напълно готов за игра и повеждаше атаката на Челси. На вратата за трети пореден мач пък заставаше Тибо Куртоа, който отново изпрати на резервната скамейка-Петър Чех.

Не бяха минали и 30-секунди игра, когато резултатът на „Гудисън парк" бе открит. Сеск Фабрегас пусна уникален извеждащ пас към Диего Коща, който останал сам срещу Тим Хауърд елегантно отбеляза поредния си гол с фланелката на лондончани.

И докато домакините се опитваха да организират играта си след ранния шок, положението за Роберто Мартинес и компания стана още по-лошо. Във втората минута, продължителната атака на Челси завърши с хитро подаване на Рамирес към Ивановч, който зад отбраната на Евертън безпощадно промуши коженото кълбо под плонжа на Хауърд.  В интерес на истината обаче, сърбинът бе в положение на засада.

Дербито можеше да върне интригата си в 15-ата минута, ала попадение на Евертън бе отменено поради засада на Силван Дистен. Това обаче не възпря „карамелите", които продължиха с набезите си към вратата на Куртоа.  Най-настоятелен в своите опити бе Стивъ Нейсмит, но на два пъти шотландският национал пропиля доста изгодни положения.

Такива имаше и за гостите от Челси, като само няколко сантиметра лишиха Сеск Фабрегас от това да направи резултата класически.

Селекцията на Жозе Моуриньо обаче не успя да удържи заключителния натиск на домакините в края на първата част. Напористата игра на Евертъб бе възнаградена от белгиеца Кевин Миралас, който засече  майсторски с глава центриране на Шеймъс Колмън и препарира Куртоа за 1:2. По този начин, второто полувреме на „Гудисън парк" обещаваше да бъде повече от интересно.

Взели си поука от случващото се в края на първата част, гостите от Челси бяха пределно мобилизирани след почивката. Резултатът можеше дори да стане 1:3, след като Диего Коща излезе сам срещу Тим Хауърд, но американецът блесна с невероятно спасяване.

Брадатият американец обаче трябваше да извади топката от своята врата в 67-ата минута, когато злощастен за него гол отново изведе Челси напред. Еден Азар получи пас на крилото, след което авантюристично проби в съперниковото наказателно поле и от малък ъгъл опита прострелен пас към съотборник. В този момент в цялата тази ситуация се появи бранителят Шеймъс Колмън, който докосна топката по фатален начин и тя влезе безпроблемно в мрежата на домакините.

Ядосан от инкасираното попадение, Тим Хауърд хвана за гушата провокатора Диего Коща, като само намесата на играчи от двата състава предотврати грандиозен бой.

„Карамелите" обаче демонстрираха невероятна упоритост, намалявайки до 2:3 в 69-ата минута. Айдън МакГийди направи невероятен рейд през центъра на терена, след което подаде хитро зад Нейсмит. Останал сам срещу Куртоа, шотландецът елегентно чукна топката в далечния му ъгъл и така отново вдъхна надежда на своите.

Тя почти бе убита от Неманя Матич само пет минути по-късно, когато перфектен шут на сърбина от границата на наказателното поле не остави никакви шансове на Тим Хауърд.

Малко преди гола на балканеца, в игра за домакините от Евертън се появи новото попълнение Самуел Ето'о. Камерунецът напомни за уникалната си класа след само няколко крачки на „Гудисън парк", след като при едно центриране на Миралас игра гениално с глава и безупречно наказа бившия си тим за 3:4.

Головата фиеста в Ливърпул сякаш нямаше край. В ответната атака Челси отново направи преднината си два гола. Прекрасно двойно подаване между Матич и Рамиреш изведе бразилеца на чудесна стрелкова позиция и той не сбърка, за да направи фантастичното 3:5.

Лудите минути в това дерби продължаваха. В 81-ата минута гол нямаше, но пък Миралас стреля толкова акуратно, че само блестящ Куртоа успя да избие топката в гредата и да спаси вратата си от четвърто попадение.

Точка на този зрелищен спектакъл отново сложи Диего Коща, който с второто си попадение в мача оформи крайното 6:3 за възпитаниците на Жозе Моуриньо.

ЕВЕРТЪН-ЧЕЛСИ 3:6

0:1 Коща (1'), 0:2 Иванович (2'), 1:2 Миралас (45'), 1:3 Колмън-автогол (67'), 2:3 Нейсмит (69'), 2:4 Матич (74'), 3:4 Ето'о (78'), 3:5 Рамиреш (77'), 3:6 Коща (89')

СТАДИОН: „Гудисън парк"

СЪДИЯ: Джон Мос

ЕВЕРТЪН: Хауърд, Колмън,Ягиелка, Дистен, Бейнс, МакКарти, Бари, Миралас, Нейсмит, МакГийди, Лукаку (резерви: Жоел, Гибсън, Ето'о, Бешич, Озмън, Стоунс, Алкарас)

ЧЕЛСИ: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Рамирес, Матич, Вилиян, Фабрегас, Аазар, Диего Коща (резерви: Чех, Луис, Зюма, Дрогба, Микел, Шурле, Салах)