Арсенал абсолютно окончателно се отказа от борба за титлата в Англия през този сезон. Шансовете на "топчиите" и без това бяха повече от илюзорни, но с играта си и резултата от мача със Стоук днес момчетата на Венгер доказаха, че дори не заслужават отличието. Те паднаха от "грънчарите" с 1:3.

Джоунс и Пенант дадоха преднина на Стоук. Ван Перси успя да върне едно попадение, но буквално в следващата атака Уотърс сложи точка на спора и шампионските амбиции на "артилеристите".

Арсенал започна все пак по-силно мача, като момчетата на Арсен Венгер като че ли бяха окрилени от победата над Манчестър Юнайтед в предния кръг, която на теория запази шансовете за титла.

Още в 5-ата минута Ван Перси получи прекрасен извеждащ пас, но много силно стреля над гредата. В 13-ата минута Пенант пробва да прехвърли Шчезни, но прехвърли и вратата на "артилеристите".

Постепенно Стоук изравни играта и на свой ред създаде няколко добри ситуации. При една от тях в 28-ата минута "грънчарите" поведоха в резултата. Пенант центрира от фаул и Кенуайн Джоунс засече ефектно топката за 1:0.

Този гол окрили още повече домакините, които се хвърлиха в бесни атаки. Така в 40-ата минута Пенант пое една топка, шутира свирепо, топката рикошира в крака на бранител на Арсенал и влезе във вратата на Шчезни за втори път.

В началото на второто полувреме Робърт Хут направи непростим пропуск, след като с глава стреля над гредата и можеше да реши мача.

Постепенно Арсенал натисна и пробва да вкара гол. Той падна едва в 81-ата минута, когато Ван Перси финтира трима бранители на съперника и с премерен удар намали.

Надеждите на Арсенал за обрат се изпариха още в следващата атака, когато топката попадна в Уолтърс и той отблизо реши всичко. В най-скандалната ситуация пък Уилшър можеше да бъде изгонен, след като се опита да счупи крака на Пенант, но бе пожален само с жълт картон.

СТОУК СИТИ - АРСЕНАЛ 3:1
1:0 Джоунс (28), 2:0 Пенант (40), 2:1 ван Перси (81), 3:1 Уолтърс (82)

СТОУК СИТИ
Брегович, Хут (51-Фаей), Шоукрос, Уилкинсън, Уилсън, Уайтхед, Делап, Уелън, Пенант (73-Пю), Уолтърс, Джоунс (84-Диао)

АРСЕНАЛ
Шчезни, Косиелни, Джору, Гибс, Саня, Сонг (80-Росицки), Рамзи (46-Шамак), Уилшър, Аршавин (46-Бендтнер), Уолкът, ван Перси