Кипърската офшорна компания е купила 42% от акциите на Тодор Батков в Левски още през 2011 г., пише в. „Капитал" в новия си брой.

От документи, с които вестникът разполага, става ясно, че ден преди Коледа през 2011 г. свързаната с Цветан Василев фирма „Билдинг рисорт" е отпуснала паричен заем на кипърското дружество „Дигерасо Лимитид", за да финансира покупката на акции в Левски."Дигерасо Лимитид" е придобила 195 хиляди обикновени поименни акции и 120 хиляди поименни привилегировани акции от капитала на ПФК Левски АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 хил. лв.

Усвояването на заема става на няколко транша. Първите два са директно по сметката на Тодор Батков - 315 хиляди лева за придобитите от кипърска офшорка акции и 184-те хиляди лева за цедирания от Батков дълг към „Дигерасо Лимитид". Според договора останалата сума от 500 хиляди лева трябва да бъде преведена директно на футболния отбор, тъй като кипърската офшорка е поела ангажимент да я предостави на клуба като заем.

„Дигерасо Лимитид" е собственост на „Ареском", която от своя страна е 100% собственост на Александър Радев. Дружеството е от съзвездието фирми около банкера Цветан Василев и е заложено в КТБ в края на 2009 г. срещу заем от 2 милиона лева. Самият Радев е управител и на „Си Ди дивелопмънтс", която е собственост на една от основните фирми на Василев ТЦ-ИМЕ.  Регистрираното в средата на 2011 г. в „Дигерасо Лимитид" е с неясен собственик и се представлява от директора CHM Trustee Services.

По непотвърдена информация на „Капитал" зад офшорното дружество стои депутатът от ДПС Делян Пеевски, но това трудно може да се докаже.