Отборът на Левски изтегли възможно най-тежкия жребий за тазгодишния старт на своето европейско приключение. „Сините" ще мерят сили с коравия състав на Иртиш (Павлодар), който е един от най-реномираните казахстански футболни тимове. Това бе и най-опасният опонент от всички останали възможни : Тетекс (Македония), Слиема Уондърс (Малта), Теута Дуреш (Албания) и Либертас (Сан Марино).

Първият мач е на българска земя, като Левски приема казахстанци на 4 юли, реваншът в бившата съветска република е 11-ти юли.

Ето и малко информация за бъдещия опонент на „сините".

Отборът на Иртиш е най-успешният местен тим в най-новата история на Казахстан. Тимът е кръстен на едноименната река и е печелил шампионската титла на страната цели пет пъти в периода 1993 до 2012.

Селекцията приема своите домакински мачове на централния стадион в град Павлодар, който е с капацитет от 15 хил. души. Президент на клуба е Роман Скияр, а най-доброто представяне на клуба е европейските клубни турнири е през сезон 2011/2012, когато отборът се добира до втория квалификационен кръг на Лига Европа. Тогава павлодарци отстраняват унгарския Халадаш ( общ резултат 2:1), а в следващата фаза отпадат от грузинския ФК Рустави ( общ резултат 1:3)

Иртиш финишира на втора позиция през последния сезон в казахстанската Висша лига. Отборът остана само на две точки от шампионите Шахтьор (Карганди), но през една голяма част от шампионата, именно павлодарци заемаха лидерската позиция.

Отборът е воден от Талгат Баюсуфинов, който налага типичния за тези географски ширини дефанзивен футбол, който на моменти прекрачва и границата на позволените действия. В отбора личат имената и на доста чужденци, които със сигурност вдигат класата на отбора.

На вратата тимът разполага със сърбина Неманя Джоджо, в защита личат имената на  бранителя от Украйна Ихор Чучман и чехът Стефан Кучера. В средата на терена легионерите са руснакът Мухутдинов, сърбинът Говедарица и беларуският ветеран Александър Клухий. В нападение павлодарци разполагат с двама узбекистански национали: Улугбек Бакаев и новото попълнение Мурзоев. Списъкът с чужденци в атака се допълва от руснака Щурков и киргизстанецът Сергей Иванов.

Най-познатото име в отбора за родната българска общественост е това на малийския  им бранител Мамату Колибали, който преди няколко години игра един сезон за варненския Черно Море.

Безспорно, най-голямата местна звезда на Иртиш е халфът Димитрий Шомко. Още по-интересното е, че наскоро той дебютира и с гол за националния тим на Казахстан, като съперник бе... България. Това се случи на 4-ти юни, когато възпитаниците на Любо Пенев надвиха Казахстан с 1:2 насред Алмати.

ЕТО И СЪСТАВЪТ НА ИРТИШ ЗА СЕЗОН 2013