Бразилският олимпийски комитет ще инвестира рекордните 600 милиона щатски долара, за да осигури на спортистите си шанс да се борят за място в топ 10 по медали на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

С комбинация от публично и частно финансиране, държавата ще подготви 400 спортисти, чиято цел ще бъде да спечелят 30 медала - с 13 повече от завоюваните в Лондон през 2012 г. Тогава Бразилия, която завърши на 14-то място, похарчи 350 млн. долара и се класира на 22-о място.

"Домакинството възлага на Бразилия отговорността да надмине досегашните си постижения", каза спортният директор на Бразилския олимпийски комитет Маркус Винисиус, цитиран от "Дневник".

"Нашата идея за олимпийска сила не е да се фокусираме върху три или четири спорта. Трябва да са повече спортове. За нас, олимпийската сила съчетава повече от 10 или 12 различни дисциплини", обясни той.

Бразилското финансиране надхвърля това на Великобритания за Лондон 2012. Тогава домакините инвестираха 300 млн. паунда (511 млн. долара), включително 200 милиона от публични източници, и взеха 29 златни и общо 65 медала. Това беше най-голямото им постижение от 1908 г. Великобритания завърши десета в Сидни през 2000 г. с бюджет от 58.9 паунда.

Китай оглави класирането по златни медали с 51 през 2008 г. в Пекин. Четири години по-късно страната спечели 38 отличия.

17-те медала, които Бразилия спечели в Лондон, са най-голямото постижение на страната до момента. "Стремежът към място в топ 10 няма да постави спортистите под същото напрежение, под което бяха футболистите по време на световното първенство", смята председателят на местния олимпийски комитет Карлос Нузман.

Футболистите от националния отбор са се срещали с психолози, за да се справят с напрежението, породено от нуждата да се представят добре. Олимпийците ще получат същата помощ. "Не може да се сравнява амбицията. Цялата работа се върши, за да може спортистите да са в най-добро състояние", каза Нузман.

Винисиус обясни, че Бразилия не си поставя никакви конкретни цели за златни медали. По думите му, освен че трябва да подобрява представянето си в някои спортове, Бразилия има традиции във ветроходството, джудото и плажния волейбол. Целят се в медали и в кануто, бокса, гимнастиката и петобоя. "Няма значение цветът на медалите", каза той.