Немският шампион Борусия (Дортмунд) сътвори поредния футболен празник за всички свои фенове, след като се разправи по безпрецедентен начин с холандския гранд Аякс, побеждавайки го с 1:4 насред „Амстердам Арена".

Успехът бе напълно заслужен, след като момчетата на Юрген Клоп демонстрираха чудесна игра, която не остави никакви съмнения в по-голямата класа на „жълто-черните". Така след успеха си днес дортмундци са сигурни участници в осминафиналната фаза.

Точни за днешния запомнящ се успех бяха Марко Ройс, Марио Гьотце и Роберт Левандовски. Почетното попадение за амстердамци наниза Дани Хоесен.

Съпреничеството между двата състава започна повече от любопитно, след като още в 8-мата минута гостите от Германия стигнаха до така желания ранен гол.

Попадението бе сътворено от двете звезди на „жълто-черните" Марко Ройс и Марио Гьотце, като вторият изведе по брилянтен начин бившия нападател на Борусия (Мюнхенгладбах) и за него бе детска игра да прокара топката под плонжа на Фермер за 0:1

В 21-ата минута арбитърът Педро Проенса поряза сериозно домакините, след като не отсъди дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Борусия, което предизвика вълна от недоволство в редиците на холандския тим.

Като цяло след инкасираното попадение, момчетата на Франк Де Бур  бяха по-активните на терена,  докато Борусия се задоволи с по-прибрана игра на контраатака.

До такава се стигна в 28-ата минута, когато Марио Гьотце сътвори чудесен рейд между играчите на Аякс, но в най-важния момент се спъна и пропиля една добра възможност. Минута по-късно и Марко Ройсе влезе доста остро в наказателното поле, ала също не сполучи.

Шампионите на Германия нанесоха своя удар в 36-ата, когато асистиралия за първия гол Марио Гьотце успя лично да прониже Фермер след много красив и плътен удар.

Както се казва обаче „това не е всичко".  Дортмунд направи  резултатът класически само пет минути по-късно. Отново вездесъщият днес Марио Гьотце отправи много опасен удър към вратата на Фермер, който бе спасен с мъка от холандския национал. На точното място обаче бе Роберт Левандовски, който успя да довкара топката, с което тотално уби и интригата за втората част.

В 51-ата минута се откри отлична възможност пред Кристиян Ериксен да намали изоставането на своите. Датската звезда на амстердамци обаче Кристиан Ериксен опита по доста лековат начин да продолее Вайденфелер и сгреши.

Петнадесет минути по-късно резервата Ласе Шьоне също опита късмета си, но без успех. И докато играчите на Аякс се спукваха да пропускат, гостите от Борусия не спираха с попаденията.

В 67-ата минута Марио Гьотце пусна страхотен пас към Робер Левандовски, който не пропусна отдалата му се възможност и с майсторски удар матира Фермеер за 0:4.

До края на срещата домакините все пак успяха да видят попадение на своите любимци, след като Дани Хоесен бе точен в 86-ата минута.

Така след категоричната си победа днес, „жълто-черните" от Дортмунд събраха актив от 11 точки, с който са еднолични лидери в така престижната и смъртоносна "D". Така възпитаниците на Юрген Клоп ще дочакат спокойно случващото се в групата, тъй като вече са 100% участник на осминафиналната фаза заедно с тима на Реал (Мадрид). Остава само да се разбере, кой ще бъде първи и кой втори.

Феновете на Аякс пък ще се надяват до последно, че техните любимци ще успеят да се преборят с Манчестър Сити за място в турнира Лига Европа.

АЯКС-БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) 1:4

0:1 Ройс (8'), 0:2 Гьотце (36'), 0:3 Левандовски (41'), 0:4 Левандовски (67'), 1:4 Хоесен (86')

СТАДИОН: „Амстердам Арена"

СЪДИЯ: Педро Проенса(Португалия)

АЯКС: Фермеер, Ван Рин, Алдервайрелд, Мойзандер, Блинд, Ено, Поулсен, Ериксен, Лукоки, Де Йонг, Борихтер(резерви: Сана, Шьоне, Килесен, Хоесен, Велтман, Дийкс, Фишер)

ДОРТМУНД: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Бендер, Гюндоган, Гьотце, Ройс, Горскройц, Левандовски (резерви: Лангерак, Лайтнер, Перишич, Блажчиковски, Шийбер, Льове, Сантана)