Селекционерът на младежкия национален отбор по футбол Александър Станков извика защитника на Ботев (Пловдив) Величко Величков в състава за предстоящите европейски квалификации.

"Трикольорите" гостуват на Англия на 16 ноември и на Ейре четири дни по-късно.
Величков ще трябва да замени Александър Александров от Черно море, който вчера получи контузия при равенството 1:1 срещу Литекс в Ловеч за първенство.

"Александър Александров е с контузия от вчера. Той е получил разтежение на външна колeнна връзка и може би няма да вземе участие. Александров още не е отпаднал окончателно от групата, но е почти сигурно е, че няма да мога да разчитам на него. Затова още снощи повиках Величко Величков от Ботев Пловдив", заяви Станков.

Той допълни, че за радост други проблеми с контузени на този етап няма. Станков е наясно, че ако отборът спечели поне 4 точки на Острова, ще върне надеждите си за класиране на Еврофиналите.

"Знам, че четири точки от двата двубоя действително ни връщат в играта. На този етап реално шансовете ни да излезем от групата не са много големи, но винаги съм бил оптимист и след мача с Португалия има искрица надежда в мен, а пък и в играчите, че при едно добро представяне на Острова отново ще имаме шансове за класиране", заяви специалистът.

"Играем много добре като гост. Ако не се лъжа досега във всички контролни срещи, които сме изиграли, нямаме загубен мач навън. Това също ме кара да бъде оптимист, макар че ще се изправим срещу два много силни отбора - фаворита Англия и Ейре, който в никакъв случай не трябва да се подценява, защото разполага с много класни футболисти, които играят в английското първенство", допълни Станков.

"Надявам се да се представил добре. Целта ми е да покажем добър футбол, естествено може и да загубим, но искам да оставим много добро впечатление, за да зарадваме хората", каза още наставникът на младежите.

Станков ще продължи да залага твърдо на вратаря Николай Михайлов, макар че той е твърда резерва в холандския си клуб Твенте.

"Ако изключим един или два мача, Николай Михайлов се представя блестящо в младежкия национален отбор. Нямам повод и причина да не го смятам за една основна фигура. Освен това той се готви в Холандия и знам, че е в отлична форма в момента", каза той.

Специалистът съжалява, че няма да може да използва родения в Нигерия нападател на ЦСКА Удожди, който все още не е получил български паспорт. "Не знам къде е проблемът, но фактът е, че документите на Удоджи още не са готови. Яд ме е, защото той има огромно желание да играе и да помогне на младежкия национален отбор, въпреки че е чужденец", каза Станков.

Станков има желание до края на годината младежкият национален отбор да участва в приятелски турнир. "Не липсват покани, но трябва да изберем дата от календара. Ще имам разговор с ръководството по този въпрос. За следващата година имаме участие на турнир в Украйна. Имаме да връщаме визити на доста отбори, с които сме играли контролни срещи. Трябва само да се разберем с клубовете, защото, когато не е официална дата, те не искат да освобождават играчите си", обясни специалистът.

Той още не е говорил официално с президента на БФС Борислав Михайлов за продължаване на изтичащия му в края на годината договор. "Имах неофициален разговор с Боби Михайлов, който каза, че плановете му са да продължа да края на квалификационния цикъл, но времето ще покаже как ще се развият нещата след Нова година", каза Александър Станков.

Младежите се събраха на лагер днес в 12.00 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тимът ще тренира в комплекс "Царско село" в понеделник и във вторник, а в сряда лети за Лондон.

Състав на младежкия национален отбор на България за европейските квалификации с Англия и с Ейре.

Вратари: Николай Михайлов (Твенте, Холандия), Илия Николов
(Литекс)

Защитници: Иван Бандаловски (Литекс), Иван Иванов (Локомотив Пловдив), Мартин Кавдански (Славия), Андрей Стоев и Николай Бодуров (Пирин Благоевград), Атанас Фиданин (Черноморец), Величко Величков (Ботев Пловдив)

Полузащитници: Владимир Гаджев (ОФИ Крит, Гърция), Любомир Божинов (Нафтекс), Даниел Младенов (Марек), Николай Петров (Славия), Орлин Старокин (Нафтекс), Лъчезар Балтанов (Левски), Владислав Мирчев (Спартак Варна)

Нападатели: Атанас Курдов (Байер Леверкузен, Германия), Дани Кики (Локомотив Пловдив), Ивелин Попов (Литекс) Николай Димитров и Валери Домовчийски (Левски)