Ана Иванович се класира на 1/8-финал на провеждащото се Открито първенство на Франция.

Бившата шампионка се превърна в първата тенисистка, осигурила си място на тази фаза от надпреварата, след като през днешния ден не остави шанс на 18-годишната Дона Векич, отстранявайки я с 6:0, 6:3 след само 52 минути игра.

След като в първите си два мача сръбкинята незименно губеше откриващата част и трябваше да се бори за пълен обрат, днес Иванович започна срещата на пълни обороти. Бившата №1 играеше изключително агресивно, нижейки уинър след уинър, а в същото време не допускаше почти никакви непредизвикани грешки - едва 5 за целия първи сет срещу цели 12 за хърватката.

Сръбкинята безпроблемно спечели откриващото си подаване, а след това моментално притисна младата си съперничка и те се пропука, допускайки двойна грешка при втория брейкбол за Ана. Шампионката от 2008-а успешно затвърди пробива си, след което се възползва от неточностите в играта на Векич, спечелвайки отново подаването ѝ и малко по-късно вече водеше с 5-0.

Иванович обаче нямаше намерение да спира дотук и си осигури два поредни сетпойнта след мощен уинър и двойна грешка за Векич, а нов печеливш удар от форхенд сложи край на този сет след само 23 минути игра. Сръбкинята дори увеличи серията си на седем поредни гейма, но точно в този момент форхендът на Векич заработи на високи обороти и след осем поредни точки тя вече имаше предимство от пробив и 2-1.

Младата хърватка обаче така и не съумя да задържи за дълго нивото си и с двойна грешка позволи на Иванович да достигне до шанс за рибрейк, който собственоръчно реализира с нова двойна грешка. Оттук нататък Ана отново пое изцяло контрола върху случващото се на корта и даде само още един-единствен гейм на Векич до края на срещата.

След триумфа си в Париж през 2008-а година Ана Иванович никога досега не е успявала да се класира отново за четвъртфиналите на Ролан Гарос, а в опит да стори това през този сезон тя ще се изправи срещу победителката от мача между Екатерина Макарова и Елена Веснина.