Един от най-изтъкнатите родни футболни коментатори - Борислав Борисов - бе гост в рубриката „Онлайн интервю" на Topsport.bg. Сякаш предчувствахме трансфера на лятото - Робин Ван Перси от Арсенал в Ман Юнайтед и разговаряхме с Боби няколко часа, след като сделката се осъществи. Борисов бе така любезен в продължение на близо 2 часа да отговаря на читателски въпроси и дори за миг не се умори от темата „Футбол", която не случайно определи като своето най-голямо хоби. Предлагаме ви част от най-интересните моменти от гостуването на Боби Борисов и любопитните теми, по които той изказа авторитетното си мнение.

ЗА ТРАНСФЕРА НА ВАН ПЕРСИ В ЮНАЙТЕД

За мен сделката е идеална! Имаме играч, който не иска да е в Арсенал. Дори да остане, няма да е Ван Перси от миналия сезон. Освен това в съблекалнята не трябва да има недоволни звезди, защото вредят на отбора. От другата страна имаме 24 милиона паунда, които Венгер може да добави в развитието на състава си. Сделката е идеална и за трите страни, а личната ми прогноза е, че Арсенал няма да купи нов играч, макар да ми се иска да бъде взет един нападател.

Не усещам Ван Перси като предател. Аз вече не вярвам в лоялността на футболистите към един клуб. И ако говорим за самото понятие "лоялност", то това е да не накърниш с действията си интересите на клуба. Арсенал купи Ван Перси за 2.4 милиона паунда, използва го, и го продаде за 10 пъти повече. Това е истината. Хора като Тони Адамс вече няма. Така че за мен Ван Перси е просто футболист, който гони личния си интерес. Има право на това и това е най-нормалното нещо на света вече.

ФИНАНСОВИЯТ ФЕЙЪРПЛЕЙ И КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ НЕГО

Основното е в съпоставянето на приходите и разходите. Проблемът е, че ако искаш да имаш големи разходи (високи заплати, големи трансфери и т.н.), тогава трябва да си осигуриш големи приходи. Силата на Байерн, а и на Арсенал, защото двата клуба са с идентичен модел на управление, е в изключително точната преценка на съотношението между приходите и разходите. Същото важи и за повечето немски клубове. Английските отбори успяват да си гарантират достатъчно високи приходи, благодарение на различните сделки, за тв права, за спонсорство, та дори и трансферни сделки, за да покриват тези високи разходи. Проблем там ще дойде само ако има срив в сделката за тв права. Поради това, поне за момента няма опасност за английските отбори. Същата е логиката на идеята на испанските клубове да направят така програмата си, че да могат да бъдат гледани в Азия, а и в Америка и по този начин да се увличат приходите.

ЗА БЕРБАТОВ И ЮНАЙТЕД

Времето на Митко в Манчестър Юнайтед изтече и в това няма нищо лошо. Той има достатъчно успехи с Юнайтед, така че сега просто ще отиде някъде другаде. Но не беше възможно Юнайтед да бъде граден около Бербатов. Той отиде в Юнайтед на 27 години, или 26, и бе необходимата добавка, за да може отборът да върви добре в рамките на 2-3 сезона. Сега просто е време да бъде сложен край на сътрудничеството между Бербатов и Манчестър Юнайтед.

ЗА ТОП 4 В АНГЛИЯ

Според мен вече има наличие поне на Топ 7 в Англия заради Нюкасъл. Не мога да си представя, че Ливърпул, който е завършил 8-ми, няма да бъде поне претендент за Топ 4. Ако можех да отговоря на този въпрос точно, в това време щях да пия коктейли на някой остров. Ако трябва да кажа какво предчувствие, имам усещането, че Челси ще влезе в Топ 4 със сигурност, за сметка на Тотнъм, а Ливърпул ще бъде 5-и. Останалите би трябвало да са същите, ако говорим само за предчувствие. Само че аз обикновено не съм чак толкова чувствителен.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С БОБО БОРИСОВ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!