Финландецът Мико Хирвонен, който вчера спечели автомобилното рали на Португалия, е изваден от класирането заради нередовен амбриаж, предаде агенция Франс прес, като се позова на колегията от спортни комисари на ралито.


Това решение може да бъде обжалвано в близките часове.

Иначе това беше първата победа на Хирвонен за екипа на "Ситроен" след като премина в него през тази година от „Форд".

Автомобилното рали на Португалия се проведе при много тежки атмосферни условия. Дъжд, мъгла и кал съпътстваха състезателите през цялото време.

Мико Хирвонен беше безгрешен по цялото трасе, докато неговите основни съперници Себастиен Льоб и представителите на "Форд" Яри-Мати Латвала и Петер Солберг се препънаха.

Льоб напусна състезанието заради катастрофа още в третия етап, след грешка в комуникацията с навигатора му Даниел Елена. По-късно Литвала и Солберг излетяха от пътя в два последователни етапа.

Така със спокойно каране Хирвонен успя да спечели победата. "След всичко, което се случи досега, беше много важно да спечелим това рали", коментира 31-годишния финландец, който след края на сутрешните минавания призна, че никога не е карал толкова бавно.

Грешките на фаворитите дадоха шанс на двама частници да се качат на подиума. Мадс Йостберг ("Адапта Форд") завърши втори, а трети остана Евгений Новиков ("М-Спорт Форд"). Третото място е най-високото постижение за Новиков във WRC. Два етапа преди края руснакът получи повреда в педала на газта и беше на косъм от това да пропусне най-големия шанс за пробив в кариерата си.

Отмяната на следобедните минавания в петък даде възможност на върналия се по системата "супер рали" Петер Солберг да спаси португалския старт. Още в събота норвежецът прогресира до четвъртото място, но получи повреда в сервото на своя "Форд Фиеста RS WRC", която го върна с една позиция назад. Съпротива от страна на Насер ал Атия ("Катар Ситроен") обаче нямаше и носителят на титлата за 2003 г. с лекота отново си проби път до челната четворка.

Големи очаквания имаше към екипа на "Продрайв" след всички промени, които бяха направени по "Мини Джон Купър Уъркс WRC". Те се оправдаха, поне що се отнася до темпото, защото Дани Сордо беше един от най-бързите пилоти в Португалия. Испанецът обаче не намери място в челната десетка, след като в четвъртък вечер остана без челни светлини и не можа да стартира в третия етап, а в предпоследния се завъртя и спука гума. Патрик Сандел пък катастрофира в събота следобед, като преди това се движеше на отличното четвърто място.

Следващият пети кръг от WRC е издържаното в маратонски стил рали "Аржентина", което ще стартира на 27 април.