Отборът на Порто поднесе една от големите изненади от 1/4-финалите на Шампионската лига, след като в първи двубой срещу един от фаворитите за спечелването на трофея в надпреварата - Байерн (Мюнхен) надделя с категоричното 3:1, поставяйки по-нататъшното участие на баварците в турнира под въпрос.

Попаденията за успеха на португалците днес отбелязаха Рикардо Куарежма (на два пъти) и Джаксън Мартинес, които почти еднолично неутрализираха съперника на "До Драгао". Почетният гол за гостите бе дело на Тиаго Алкантара.

Едва ли някой си беше помислял, че е възможно след 10 минути игра на „До Драгао" гостите вече да са в ролята на губещия в резултата тим, но това не само стана реалност, а баварците дори отстъпваха с 2 гола пасив - нещо, което отдавна не им се бе случвало.

Още във втората минута Мартинес бе изпуснат от Алонсо, проби в наказателното поле на съперника и Нойер се оказа принуден да го повали на земята, а реферът посочи бялата точка. Претендентът за Златната топка за миналата година Нойер получи само официално преду преждение, но достатъчно сурово за него наказание бе това, че при последвалия удар от бялата точка Рикардо Куарежма откри резултата, за радост на хилядите фенове на домакините, дошли да наблюдават любимците си.

Още в следващите няколко минути футболистите на Порто потвърдиха превъзходството си и опровергаха своите критици, съгласно които формата им е моментна, а успехът - мимолетен, като до 10-ата минута вече водеха с 2:0!

Данте не успя да овладее подадена към него топка, португалецът с цигански корени Куарежма я отне, напредна в наказателното поле и стреля, оставяйки безпомощен Нойер за втори път днес - 2:0. Някъде тук феновете на гостуващия състав със сигурност са се запитали какво се случва с любимците им и ще успеят ли те да се върнат в мача.

Това все пак се случи в 28-ата минута, когато Алкантара се възползва от прекрасно центриране през трима бранители на Боатенг, след което разстреля Фабиано за 2:1.

До почивката максимално изнервените баварци на няколко пъти рискуваха да останат с човек по-малко на терена, но грубите им нарушения не бяха санкционирани от главния арбитър.

След подновяването на играта битката на терена стана още по-напрегната, като Байерн се опиваше всячески да се върне в срещата, но нахъсаните домакини не позволяваха това да се случи лесно.

В 65-ата минута обаче интригата до голяма степен намаля, а домакините предусетиха вкуса от сензационно елиминиране на гостите си, като при разбъркване в наказателното поле Мартинес успя да прати топката за трети път в немската мрежа, покачвайки на малко очакваното 3:1!

Нова промяна в резултата, колкото и това да не се нравеше на гостите, не бе регистрирана и така Порто даде сериозна заявка за класиране в следващата фаза.