Българският алпинист Боян Петров потвърди пред "Дневник" изкачването на Броуд Пик (8047 м) заедно с Иван Томов.

Първата официална информация за успешната атака на двамата пристигна от румънеца Алекс Гаван, който съобщи, че към 14 часа са били на върха, а след това са прекарали нощта в лагер номер 3 и са започнали спускане към базовия лагер.

"Върхът е качен от мен и Иван. Тежко и дълго изкачване, но без поражения. Преди един час слязохме много изморени в базовия лагер. Много съм щастлив и доволен", написа до "Дневник" Петров, който вече е стъпвал на три от 14-те осемхилядника в света. На 20 май той изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м).

Той стана първият български алпинист с изкачени два осемхилядника в рамките на едно лято. Следващата му цел е намиращият се в съседство К2 (8611 м). Съобщенията от базовия лагер на втория по височина връх говорят за очаквано добро време там и възможни опити на множество алпинисти да се качат в следващите дни. Лошата новина за българите е, че може втори подобен прозорец да няма.

"Първата част от програмата ни е изпълнена. Сега първо ще се възстановим и ще чакаме хубав прозорец за изкачване на К2, за да завършим мисията си докрай", допълни Петров.

Все още няма информация за постижението на третия българин под Броуд Пик Младен Данков. В сряда вечер група полски алпинисти са се отказали от изкачването на Броуд Пик Среден заради лошото време. Те са спрели на 100 м под върха.

Иван Томов се присъедини към Петров и Данков под Броуд Пик, след като се възползва от компенсацията за нанесените морални щети от пакистанското Министерство на туризма. Тя беше заради провала на експедицията на Нанга Парбат преди година заради масовия разстрел на алпинисти в базовия лагер.

Общо 31 българи са изкачили осемхилядници, а рекордьор е Дойчин Василев с пет върха. Толкова изкачвания на осемхилядници има и Николай Петков, който единствен два пъти е стъпвал на Еверест. Боян Петров вече има три изкачвания след Гашербрум I (8080 м) и Канчендзьонга. През 2009 г. стигна на няколко метра под Гашебрум II.