Статистиката не е на страната на Берое, що се касае до времето, необходимо на тима за реализиране на попадение.

През миналата кампания Берое финишира на второ място в А група и се класира за Лига Европа. През лятото старозагорци направиха повече от прилична и навременна селекция. Те се подсилиха най-вече в офанзивен план - под Аязмото пристигнаха Спас Делев, Георги Божилов, Неманя Милисавлевич, Иван Коконов. А след напускането на Жуниор Мапуку пристигна и Исмаил Иса. Тоест заралии взеха петима офанзивни играчи.

Но в сериозните си 12 мача до момента (изключваме тези с литовския Атлантас Клайпеда (3:1 и 2:0) в Лига Европа, както и този с третодивизионния Светкавица Търговище (0:4) за Купата на България) имат точно 5 отбелязани гола. Те така и не успяха да поразят вратата на датския Бръондби във втория квалификационен кръг на Лига Европа 0:1 в Стара Загора и 0:0 като гост. А в двубоите в А група имат средно по 0,5 попадения на среща. Сметките сочат, че в тези 12 мача тимът се е нуждаел средно от 216 минути (3 часа и 36 минути!), за да прати топката в мрежата на противника.

В срещите с Атлантас Спас Делев и Жуниор Мапуку дадоха заявка, че ще изградят сериозен тандем. Двамата показаха добро партньорство, не проявяваха егоизъм, играеха за отбора. С отпадането от Лига Европа обаче сякаш настроението в състава спадна, а след гостуването на Локо Пд във втория кръг на А група играта на Берое в предни позиции взе сериозно да буксува. Тогава някъде започнаха да се появяват индикации, че не всичко между Петър Хубчев и Жуниор Мапуку е наред. Таранът бе любимец на феновете, бе остър играч, но влезе в конфликт с треньора, който го извади от тима, а след това играчът избяга от клуба... А Берое стана още по-неплодовит в атака.

В момента заралии са в серия от три мача без гол в А група (равенство и две поражения), а не са реализирали гол от 343 минути (5 часа и 43 минути). Оптимистичното за тях е, че с тези 5 попадения са взели 14 точки, което ги държи на 5 пункта от лидерите Литекс и Лудогорец. За да може обаче отборът да направи нещо по-запомнящо се този сезон, трябва значително да коригира мерника си.