В края на февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка и можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев, в показаните от него тренировки за горна и долна част на тялото (за начинаещи).

Говорихме за протеина и обсъдихме подробностите около тази най-популярна добавка сред трениращите, обсъдихме така наречените "сезонни трениращи" във фитнес залите и развенчахме няколко мита във фитнеса. След това Юлий сподели и любопитни подробности за друга добавка - креатин, като загатна какви са ефектите и "дефектите" от употребата й.

Предложихме и редица демонстрации на лидера ни, специално за вас - потребителите на Topsport.bg.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

В миналите ни два епизода засегнахме една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди!

Какво представляват те и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, ще научите от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев.

Първият забранен анаболен стероид, който разгледахме, беше ДЕКА (Дека дураболин/Нандролон деканоат), а днес ще съсредоточим вниманието си към други два, не по-малко популярни препарата - МЕТАН (Бианабол/Метандиенон/Метандростенолон) и СТРОМБА (Винстрол/Станозолол).


МЕТАН (Метандиенон /Метандростенолон)

Само ниската цена ли е основната предпоставка това да е един от най-популярните анаболни стероиди?
- Това е един от най-старите медикаменти и е открит през далечната 1954-а година, ако не се лъжа. България също го произвеждаше, под името Бианабол. При производството на тези медикаменти обаче трябва да се подчертае, че е имало контрол на държавата. Знаело се е , че вътре е това вещество. Няма отрови, няма тежки метали.

По-силен (тежък) ли е от дека дураболина?
- По-токсичен е за черния дроб, иначе е подобен на Нандролона. Причината - всеки продукт, който се приема орално, се филтрира през черния дроб. Когато се прекали, органът не смогва на обработка и отлагането на продукта и спира да действа коректно. Може да се наложи дори и трансплантация.

Създаден отново с идеята да спомага по-бързото възстановяване след операции и за лечение на изгаряния.
- За възстановяване след изгаряния, счупвания на кости и т.н. Чувал съм, че с бианабол зараства и отворена язва, да речем. Отново обаче - при правилното, медицинско дозиране на препарата.

Задържа ли вода в организма?
- Да. Но това до голяма степен зависи и от начина на хранене на самия спортист, употребяващ медикамента. Тази задръжка на вода, разбира се, не е в положителния смисъл на думата, а в отрицателен - свързан основно с повишаването на кръвното налягане. Тази задръжка затруднява работата на сърцето, бъбреците и други органи, в което няма нищо положително.

Води ли до натрупване (допълнително отлагане) на естроген, при наднормен прием?
- Страничните ефекти от всички анаболни стероиди си приличат, просто при различни от тях се подсилват и завишават различни стойности.

Повишава ли кръвното налягане? Ако човек с високо кръвно го използва какви може да бъдат страничните ефекти?
- Допълнително го засилва, но има хора, които просто са родени с този недостатък. Но при всички положения препаратът може да усложни проблема.


СТРОМБА (Винстрол/Станозолол)

Анаболен стероид с „меко" действие?
- Станозололът е химическата съставка, „Стромба" или „Винстрол" е пазарното наименование на продукта. Той почти вече не може да се намери в чиста форма в аптечните мрежи. Просто положителните му качества, от медицинска гледна точка, се оказват недостатъчни.

Създаден с лечебна цел - за възстановяване след анемия, укрепва костите, стимулиране на апетита и кръвообразуването.
- Да, но много специалисти не го признават и не смятат, че е наложително да го има. Заради това е спрян от редица компании. Излиза, че е медикамент специално за спортисти, а това няма как да се случи, при положение, че е забранен. Медицинската му цел винаги трябва да е водеща.

Различен - не е толкова за натрупване на маса, колкото за „орелефяване"?
- Така е, по-скоро се ползва за изгаряне на мазнини и орелефяване, отколкото за трупане на маса. Има и анаболно, изграждащо действие върху мускулатурата, но не както деката и метана.

Няма водна задръжка и не води до „складиране" на естроген? Изтласквайки водата от клетките, увеличава риска от сериозни контузии, разкъсване на мускули, прекомерно износване на ставите и сухожилията.
- Не че толкова вади водата от клетките, колкото помага на организма да гори мазнините. Изсушава тялото, но само при правилен хранителен режим. Да, рискът от контузии се увеличава и дори познавам момчета, които са късали мускули по този начин, докато са били на Станозолол, тъй като с него се губи мускулната еластичност. Може да има някаква степен на изсушаване, но това върви ръка за ръка с конкретна диета. Голяма грешка при някои спортисти е да разчитат само на медикаментозно възстановяване. То трябва да е на трето или четвърто, а не на първо място. Водещо винаги е храненето. Наблюдавал съм при спортисти как вследствие от употребата на Станозолол им се увеличава кръвоносната система и броят кръвоносни съдове.

Има доста неблагоприятно въздействие при прием от жени.
- И трите препарата, изброени от нас до момента - Дека, Метан и Стромба, имат еднакво неблагоприятно въздействие при жените и водят до сходни странични ефекти. Нивото на тестостерона се увеличава и въобще всички процеси стават доста трудно обратими. Жената загрубява и става като мъж.
Това трябва да е предмет на специално наше предаване, защото има какво да кажем по въпроса. Повече жени трябва да чуят защо не бива да ползват анаболни стероиди в спорта, а само с цел медикаментозно лечение, при стриктна дозировка на продуктите.


В следващите ни епизоди очаквайте подробна информация от д-р Юлий Русев за други популярни ЗАБРАНЕНИ медикаменти във фитнес залите!


Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.

В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!