Австрийската легенда Александър Пойнтнер е назначен за консултант на българския състезател по ски скокове Владимир Зографски. 44-годишният специалист ще помага за подготовката на 22-годишния скачач от Самоков през този сезон.

Пойнтнер е най-успешният треньор в историята на националния отбор на Австрия. Той ръководеше тима в продължения на десет години - от 2004 до 2014 г. В този период австрийците наложиха страхотна доминация със състезатели като Томас Моргенщерн, Грегор Шлиренцауер, Волфганг Лойцел, Андреас Кофлер, Мартин Кох и Томас Дитхарт.

Под ръководството на Пойнтнер бяха спечелени 32 медала от олимпийски игри и световни първенства, включително три олимпийски и девет световни титли, както и четири пъти Световната купа, шест пъти "Четирите шанци" и девет пъти Купата на нациите.

През 2009 г. Пойнтнер беше избран за треньор на годината в Австрия.

"Надяваме се с привличането му нещата да потръгнат и Влади да има един добър и успешен сезон", заяви президентът на БФСки Цеко Минев.

Oт началото на сезона в Световната купа вече мина един кръг. Той се проведе през уикенда в Клингентал, а Зографски за пореден път имаше проблеми с екипировката и беше дисквалифициран.

Вторият кръг от сезона е тази седмица, като ще включва две състезания на голямата шанца в Куусамо. Първото е в петък, а второто - в събота.