Фернандо Алонсо отбеляза днес своето завръщане в кокпита на Макларън след катастрофата на тестовете в Барселона в края на февруари. Испанецът определено се радваше да се качи в колата и да започне участието си в състезателен уикенд. Алонсо се класира на 14-а позиция сутринта, а следобед се класира 16-и. Той направи 45 обиколки в петъчния ден, с две повече от съотборника си Дженсън Бътън.

„След множеството тренировки във фитнеса и в симулатора е чудесно отново да се кача в болида", заяви Алонсо в края на петъчния ден. „Каквото и да правиш нищо не може да се сравни с карането на състезателна кола."

Въпреки цялата подготовка испанецът признава, че „физически не се чувствам още 100% фит, но съм достатъчно фит, за да се наслаждавам на карането.

Колата е значително подобрена. През зимата запознанството ми с нея бе доста трудно. След четири-пет обиколки трябваше да спираме и да сменяваме нещо. Днес завъртях 45 обиколки без проблем и всичко протече по план.

Изглежда от Австралия насам сме наваксали 1,5 сек, което от където и да се гледа е много сериозен прогрес. Това е изключително интересно и ние продължаваме да се учим от всяка изминала обиколка".

Неговият съотборник Дженсън Бътън се оплака от липсата на достатъчно грип и силните пориви на вятъра в първия ден. Според него колата се чувствала по-зле, отколкото в Мелбърн, но в същото време разликата спрямо останалите в една обиколки и в дълга серия изглеждала по-малка.