Международната федерация по лека атлетика (IAAF) публикува списък с руските спортисти, на които е забранено да участват в международни турнири, докато трае наказанието и на федерацията на страната.

В него са включени 4027 атлети, сред които и звездата Елена Исинбаева. Там са и други водещи фигури от руския отбор като Екатерина Конева, Даря Клишина, Анна Чичерова, Сергей Шубенков, както и забърканите в допинг-скандала Валерий Борчин, Сергей Кирдяпкин, Олга Канискина, Сергей Бакулин, Владимир Канайкин, Лилия Шобухова, Евгения Золотова.

От IAAF уточняват в сайта си, че в списъка може да настъпят промени.

Русия беше извадена от международната федерация заради мащабния допинг скандал. Той беше предизвикан от доклада на независимата комисия към Световната антидопнгова агенция. Русия беше обвинена в системна употреба и прикриване на допинг.

В момента все още не е ясно дали руските атлети ще участват на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото, като ситуацията ще бъде решавана съвместно от ръководствата на Международния олимпийски комитет и ИААФ.

Самата Исинбаева заяви, че наказанията трябва да са персонални, само за тези, които са били уличени в използването на забранени средства. Тя подчерта, че никога в кариерата си не е прибягвала до допинг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "неуместен" въпроса дали страната има готовност да приеме олимпийските игри, ако това се наложи заради вируса зика. Той обясни пред руски журналисти, че няма информация темата да се обсъжда официално.