Българските щангисти извоюваха два медала в днешния ден на световното първенство по вдигане на тежести, което се провежда в Тайланд. Ивайло Филев и Демир Демирев донесоха два бронза за страната ни.

Първо в категория до 62 килограма Ивайло Филев събра двубой от 301 килограма, което му отреди третото място и съответно бронз от надпреварата. 20-годишният ни щангист бе трети и в двете движения – изхвърляне със 138 кг. и в изтласкването със 163 кг.

По този начин Филев стана първият европеец, който спечели медал в Тайланд и разби хегемонията на азиатците. Шампион в тази категория стана китаецът Фан Янг с двубой от 315 кг, а втори завърши кореецът Су Юнг Ин.

Другият ни представител в категория до 62 кг - Ясен Стоянов, остана осми с двубой от 291 кг.

Друг българин, който ни представя в Тайланд - Демир Демирев (вляво) също извоюва бронзов медал, след като завърши на третото място в категория до 69 кг, с двубой от 334 кг.

Демирев бе четвърти след първото движение изхвърляне. Сливналията се справи без проблеми със 150 кг.

В първия си опит в изтласкването Демирев вдигна 181 кг и заяви с 3 килограма по-тежка щанга за втория си опит, но не успя да я вдигне. Секунди по-късно сливналията отново не успя да се справи със 184-килограмовата тежест и остана с двубой от 331 кг, като изчака конкурентите си да преминат през изтласкването и след това стане ясно, че печели бронзов медал, който е втори за България от този шампионат. В същата категория Мехмед Фикретов се нареди седми с двуой от 317 кг (142 кг в изхвърлянето и 175 кг в изтласкването).

С представянето си днес четиримата български щангисти спечелиха общо 83 точки за отборното класиране. Според регламента отборното класиране в първенството дава квоти за Пекин'08.