Българският национален отбор по футбол е изправен пред решителен двубой. Днес селекцията на Любослав Пенев гостува на Малта в поредната световна квалификация от нашата група „Б", като само успех съхранява надеждите ни за бараж. Авансът ни пред съперниците от Дания, Армения и Чехия е само точка, но успех и в трите ни последователни двубоя, със сигурност ще ни изпрати на крачка от мечтания Мондиал 2014.

„Лъвовете" все още се възстановяват психически след нелепата загуба от Италия, като Ивелин Попов и компания са убедени, че този път няма да изпуснат трите точки срещу аутсайдерите от Малта. Въпреки статута на островната държава, Любослав Пенев нееднократно увери, че никой в състава на „тикольорите" няма да допусне подценяване на съперника. Сигнална лампичка за нашите момчета трябва да бъде и последната домакинска среща на малтийците, които затрудниха изключително много Дания, губейки от скандинавците с 1:2.

Квалификацията в Ла Валета протича под нулев журналистически интерес, като вчера нито един от местните журналисти не посрещна българския тим при пристигането им от Палермо. Очакванията са, че Любо Пенев ще направи само една промяна за днешната визита на стадион „Та Кали". Георги Миланов ще се завърне в титулярния състав на България, след като изтърпя ч мач наказание.На пейката пък ще седне Станислав Манолев, който все още не може да изиграе пълни 90 минути на високо ниво.

На вратата очаквано ще бъде Николай Михайлов. Десни крайни бранители ще бъдат братята Миневи, а двойката в отбрана традиционно ще бъде Иван Иванов и Ники Бодуров. Опорни халфове ще бъдат Влади Гаджев и Светльо Дяков, а по крилата ще оперират Миланов и Тодор Неделев. Сашо Тонев отново ще играе ролята на „фалшива деветка", като младата надежда на Астън Вила ще бъде активно подпомагана от капитана Ивелин Попов.

Проблемите с контузени състезатели са незначителни, като до вчера болки изпитваха Георги Илиев и Данчо Минев, но се очаква, че и двамата няма да имат проблеми да вземат участие в срещата.

Малтийците обичайно ще разчитат на звездата си Майкъл Мифсуд, който е един от малкото професионални футболисти на домакините. Селекционерът Пиетро Гедин ще заложи на дефанзивен стил на игра, като ще разчита изцяло на случайността в предни позиции. До момента Малта има една победа в групата (над Армения) и цели шест загуби.

Съдия на срещата ще бъде румънецът Алесандро Тудор, който в родината си е смятан за двойник на холивудската звезда Брад Пит.

Днес предстоят и други два мача в нашата група, които леко ще разплетат и мистерията около това, кой ще грабне така желаното второ място. От 19:00 часа Армения приема Дания, а пък от 21:45 Италия може да подпечата класирането си на Мондиал 2014, побеждавайки намиращата се в криза Чехия.

Двубоят Малта-България може да гледате на живо в ефира на БНТ 1 от 21:00 или с коментар по минути в topsport.bg.

МАЛТА-БЪЛГАРИЯ

СТАДИОН: „Та Кали"

СЪДИЯ: Алелсандру Тудор (Румъния)

Вероятни състави:

МАЛТА: Хабер; Ерера, Агиус, Камиери, Файла; Шиберас; Минтоф, Коен, Маскат, Скембри; Мифсуд

БЪЛГАРИЯ: Михайлов; Й. Минев, Иванов, Бодуров, В. Минев; Гаджев, Дяков; Неделев, И. Попов, Г. Миланов; Тонев