Елиминиралият Григор Димитров казахстанец Михаил Кукушкин беше на крачка от нова сензация на US Open. Той затрудни до максимална степен миналогодишния шампион Марин Чилич в третия кръг, но в крайна сметка му отстъпи след 2:3 сета (7:6, 6:7, 3:6, 7:6, 1:6).

Двамата прекараха на корта над четири часа и в крайна сметка хърватинът взе своето, за да продължи пътя си към защитата на трофея. Но пътят му към осминафинала беше много трънлив.

В първия сет двамата си размениха по един бърз пробив в началото, за да може Чилич да поведе с пробив за 5:3 и да сервира за сета. Кукушкин обаче се пребори, върна пробива и в крайна сметка доведе нещата до тайбрек. В него реализира втория си сетбол, за да поведе след 7:6 с 1:0 сета.

Във втората част ролите се размениха. Казахстанецът поведе с пробив и водеше с 5:3, но допусна пробив и в крайна сметка пак всичко се реши в тайбрек. В дългия гейм Чилич беше безкомпромисен и след 7:1 точки изравни за 1:1.

Третият сет беше решен от един-единствен пробив. Той дойде за пореден път в осмия гейм и беше на сметката на хърватина. Шампионът от миналата година го затвърди и след 6:3 поведе с 2:1 сета.

Всичко изглеждаше решено в този мач в началото на четвъртия сет. Чилич поведе с пробив веднага, но Кукушкин го върна при 3:3. И така двамата пак стигнаха до тайбрек, в който казахстанецът пак беше по-добър и след 7:3 направи резултата в сетовете 2:2.

Така се стигна до решителния пет сет, в който обаче Чилич беше безкомпромисен и поведе с 5:0. Той даде един гейм на противника, но затвори мача след 6:1 и в осминафиналите ще срещне победителя от мача между Жереми Шарди и Давид Ферер.