Президентът на световната федерация по шахмат - Кирсан Илюмжинов даде ексклузивно интервю за Topsport.bg.

В него бившият президент на Калмикия, приближен до държавния глава на Русия - Владимир Путин коментира редица теми, сред които разбира се и тази за предстоящия шахматен Турнир на претендентите, който ще се проведе в Москва.

Както вече бе оповестено, в надпреварата участие ще вземе елитът на световния шахмат, като присъствието си са потвърдили Левон Аронян (Армения), Хикару Накамура (САЩ), Фабиано Каруана (САЩ), Сергей Карякин (Русия), Пьотр Свидлер (Русия), Веселин Топалов (България), Аниш Гири (Холандия) и Вишванатан Ананд (Индия).

Състезанието ще се проведе през март, като започва на 10-и и ще продължи цели 20 дни. Победителят ще получи правото да премери сили със световния номер едно в момента - Магнус Карлсен.

Ето какво сподели по темата пред медията ни бившият държавен управник, който отново пред Topsport.bg потвърди, че ще се кандидатира за президент на ФИФА на следващия изборен Конгрес, който ще проведе Световната футболна централа:

"Очаквам с нетърпение Турнира на претендентите. Това е огромно събитие в света на шахмата. Посветил съм цялото си време и всички свои усилия на състезанието, като организацията ще е на отлично ниво, както винаги.

Ще има и специални изненади за привържениците на този спорт, като разбира се основно вниманието на всички ще бъде съсредоточено върху двубоите между най-популярните лица в света на шахмата.

Мачът срещу Магнус Карлсен е достатъчно голяма мотивация за всички участници, включително и за вашия Веселин Топалов. Той е чудесен професионалист и му прави чест, че е сред най-големите толкова дълго време.

Желая на него, както и на всички останали участници, успех.

Искам да подчертая, че информацията, съгласно която заместник-председателят на ФИДЕ - Георгиос Макропулос временно е поел моите задължения, не е изцяло акуратна. Той ме замества само на интернационално ниво, като аз лично пренасочих част от международните си ангажименти към него, заради разногласията си с Министерството на финансите на САЩ (повече по темата, само в News.bg, вижте ТУК). Това не означава, че съм прехвърлил всичките си отговорности на президент на Световната шахматна федерация към него, както бе спекулирано.

Усилията ми за развитието на световния шахмат определено са добър имидж, но човек трябва да се посвети на подобна отговорна задача, само ако действително се чувства лично ангажиран с каузата. За мен случаят е такъв. От друга страна подобно ангажиране е положително и за самия спорт, тъй като той определено търпи развитие.

Едно от най-големите предизвикателства за мен през годините, свързано с шахмата, бе промотирането на спорта в училищата. За мое изключително удоволствие това бе постигнато. За много деца бяха осигурени условия да се занимават с шахмата и постепенно да го заобичат истински.

Подобна победа би могла да мотивира всеки. Радвам се, че и за мен нещата стоят по този начин".