19-годишната Елина Свитолина успя да защити титлата си на турнира с награден фонд $250,000 в Баку (Азербайджан), след като не даде дори сет на Бояна Йовановски, надигравайки я с 6:1, 7:6(2).

По този начин украинката се превърна в първата тийнейджърка от четири години насам, успяла да спечели повече от една титла на ниво WTA преди да навърши 20 години. За последно това стори Анастасия Павлюченкова, която през 2010 г. спечели турнирите в Монтерей и Истанбул, а в следващия сезон дори успя да защити трофея си в мексиканския град.

Финалният двубой започна с предимство за миналогодишната шампионка, която загуби един-единствен гейм в първата част, приключила след само 22 минути игра. Вторият сет бе далеч по-оспорван, а в него Йовановски не допусна да се стигне дори до точка за пробив в нейните подавания, но от своя страна пропусна всичките си три брейкбола и напълно очаквано се стигна до тайбрек, приключил със 7-2 в полза на Свитолина.

Благодарение на днешния си триумф украинката си осигури $43,000 от наградния фонд и 280 точки за световната ранглиста, но няма да прибави нови към актива си, тъй като имаше да защитава точно толкова от миналогодишното издание на турнира. Йовановски пък напуска състезанието с чек за $21,400 и 180 точки, с които в понеделник ще се изкачи с четири позиции до №36.

Освен това Свитолина си осигури място в класацията "Пътят към София", по която ще бъдат определени тазгодишните участнички в Турнира на шампионките. Той ще се проведе от 28 октомври до 2 ноември в столичната зала "Армеец Арена".