Хуан Монако започна плачевно годината със загуба в първи кръг на Australian Open и едва 2 победи в четири мача преди да се завърне пред домашна публика през тази седмица. Но след 6:3, 6:7(6), 6:4 над Николас Алмагро, 30-годишният аржентинец достигна до финала на турнира в Буенос Айрес за първи път от 2009-а година.

Двамата бивши членове на Топ 10 направиха изключително нервен откриващ сет с общо шест пробива, в който Алмагро вкара кошмарните 32% първи сервис. Испанецът загуби още първото си подаване, а след това се нуждаеше от цели 5 шанса, но все пак стигна до рибрейк в над 10-минутен гейм. Всичките му усилия се обезсмислиха в следващите минути, в които Монако направи нов пробив на 15 за аванс от 2-1.

Сетът завърши с още една странна серия от пробиви, в която първо аржентинецът удари да 5-2, после пък загуби сервиса си на нула само, за да затвори сета с пореден рибрейк. Във втората част Алмагро стабилизира играта си и макар да не може да се каже, че взе инициативата, все пак пропусна три брейкпойнта в първите 7 гейма. При 4-5 обаче испанецът изведнъж се изправи пред два мачпойнта, но отново оцеля и се добра до тайбрек.

В него Алмагро на два пъти навакса изоставания от 0-3 и 3-5 точки, докато на свой ред пропусна сетпойнт при 6-5, но непредизвикана грешка на Монако материализира втория за 8-6 т. Аржентинецът бързо излезе от психологическата дупка с пробив на старта на решителния сет и при 3-1 имаше шанс да го дублира, но вместо това испанецът изравни резултата за 3-3 гейма.

Монако проби отново за 5-4 и въпреки че набързо изостана с 0-40 на свой сервис, успя да обърне гейма и спечели първия от двата аржетино-испански полуфинала в Буенос Айрес. Във втория, неговият добър приятел Рафаел Надал ще се изправи срещу Карлос Берлок. При триумф в аржентинската столица Матадора ще изравни рекорда на Гийермо Вилас от 46 титли на клей.