Радослава Мавродиева се класира за финала на тласкане на гюле на европейското първенство в зала в чешката столица Прага.

Българската атлетка започна с фаул квалификациите, във втори опит регистрира 17,06 метра и записа най-добрия си резултат в третото си тласкане с 17,18.

С това постижение Мавродиева зае шесто място и ще се бори за призово класиране на 7 март от 19:15 часа, когато е финалът на дисциплината.

Квалификационната норма покриха само Анита Мартон (Унгария) с 18,44, Юлия Ленцюк (Беларус) 18,33. За финала се класираха първите осем, като след Мавродиева останаха Анастасия Подолска (Русия) с 16,75 и Киара Роса (Италия) с 16,75.

Националният рекордьор в тласкането на гюле Георги Иванов остана на крачка от финала на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Прага (Чехия). Петият от планетарния шампионат под покрив в Сопот през миналата година не успя да покрие квалификационната норма от 20.55 м и с 19.95 м остана девети, само на 2 см от заветното осмо място, осигуряващо място във финала.

Иванов постигна най-силния си резултат в последния трети опит. Той започна състезанието с 19.34 м, а при второто си излизане в сектора изпрати уреда на 19.31 м. Българинът трябваше да изпрати уреда най-малко на 19.98 м, тъй като завършилият на осмо място германец Тобиас Дам имаше по-силен втори опит - 19.50 м срещу 19.34 м за Иванов.

Късмет, това не ми достигна, бяха малкото думи, които Атлет №1 на България за 2014 г. Георги Иванов каза след неуспеха си в квалификациите в тласкане на гюле на Европейското първенство в зала в Прага.

„Късмет, това нямах в състезанието. Конкурентите ми го имаха. Няма какво да се прави повече утре сутрин съм на тренировка”, каза само Иванов при срещата с медиите след състезанието.

Само трима състезатели преодоляха квалификационната норма. Двукратният световен шампион на открито Давид Щорл (Германия) беше безапелационен още в първия си опит, когато постигна 20.67 м. Стипе Жунич постави нов национален рекорд на Хърватия с 20.67 м, а Боб Бертемес коригира собствения си национален рекорд на Люксембург, след като постигна 20.56 м.

От тримата представители на домакините в дисциплината за финала се класира единствено Ладислав Прашил, който се нареди четвърти с 20.50 м. 17-годишният поляк Конрад Буковиецки на два пъти подобри европейския рекорд за юноши под покрив, за да заеме петото място с 20.46 м. Шампионът на Стария континент от преди две години Асмир Колашинац също намери място сред най-добрите осем с 20.41 м. Последните двама финалисти са испанецът Борха Вивас с 20.16 м и германецът Тобиас Дам с 19.97 м.

Българският представител в скока на дължина Георги Цонов остана на 20-о място в квалификациите и няма да участва във финала на дисциплината утре.

Цонов направи 7,40 метра скок в първия си опит, след което последва фаул при втория. Цонов се отказа от трети опит, но беше доста далеч от норматива за участие във финала - 8,00 метра.

Нито един от атлетите не достигна 8,00 метра в квалификацията, а най-близо беше Михел Торнеус (Швеция) със 7,97 метра. Представителят на домакините Радек Юска се нареди осми със 7,79 метра и взе последната квота за финала.