Марк Маркес ще стартира от първа позиция в следващия старт от Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP) - на пистата "Силвърстоун".

Настоящият световен шампион бе най-бърз в първата и четвъртата свободна тренировка, като особено в последната показа невероятно темпо в по-къса серия от обиколки.

Испанецът завъртя обиколка за 2:00,234 мин., което го класира на първо място с аванс от 0,288 сек. пред втория Хорхе Лоренсо.

Звездата на Ямаха бе най-бърз във втората и третата тренировка и показа добро темпо в по-дълга серия, което предпоставя битката в състезанието да бъде много интересна.

Съотборниците на Маркес и Лоренсо, съответно в Хонда и Ямаха - Дани Педроса и Валентино Роси записаха трето и четвърто време. Изоставането на Педроса бе по-малко от половин секунда, докато това на Доктора 0,713 сек.

Вале изпитва проблеми с намирането на скорост от началото на уикенда, но в квалификацията успя да се пребори с Пол Еспаргаро за първото място на втора редица. Еспаргаро остана пети на 8 стотни изоставане от времето на италианеца.

Брадли Смит ще потегли шести, като той бе последният, който успя да се вмъкне в изоставане от по-малко от 1 секунда. От трета редица ще потеглят Скот Рединг, Кал Кръчлоу и Андреа Яноне, а последен в Топ 10 бе Алейкс Еспаргаро.

Лоренсо е лидер в шампионата с 211 т. Толкова има и съотборникът му Роси, който е втори заради по-малък брой победи през сезона. Трети е Маркес със 159, следван от Андреа Яноне със 142 и Брадли Смит със 106.