Ръководството на Челси разполага с футболисти на стойност над 100 млн. паунда, които е отдало под наем на различни отбори от цял свят, изчислява "Евроспорт".

В момента лондончани притежават 26 играчи, които се подвизават за други клубове, като голяма част от тях дори не са обличали синята фланелка в мач от Висшата лига.

Повечето футболисти са били привлечени на "Стамфорд Бридж" като тинейджъри срещу сравнително големи, дори 7-цифрени суми. Макар и извън Челси, те помагат на клуба да балансира своя бюджет и да изпълни условията по финансовия феърплей на УЕФА със сумите, които са изплащани за тяхното отдаване под наем.

Лондончани се справят отлично с тази част от дейността си. Двете години, в които Ромелу Лукаку игра под наем, помогнаха за увеличаването на цената му от платените за него 10 млн. паунда през 2011 г. до получените преди месец 28 млн. паунда за преминаването му в Евертън. В допълнение заплатата му през последните два сезона бе изплащана от клубовете, чиито цветове защитаваше.

Понякога рискът с привличането на играчи се отплаща дори още по-добре. Преди три години сините дадоха 5 млн. паунда на Генк за Тибо Куртоа. След това лондончани само трябваше да гледат отстрани как се доказва на вратата на Атлетико (Мадрид) и да изчакат до лятото, за да го върнат в състава си.

Стражът вече се доказа като първи избор на мениджъра Жозе Моуриньо, а отборът получи първокласен вратар за по-малко от четвърт от пазарната му цена.

Не с всички играчи обаче се получава така. Гаел Какута е неофициалният "цар на наемите" в Челси. Той е само на 23 години, а е собственост на клуба от 2007 г. От тогава до сега той е играл за Фулъм, Болтън, Дижон, Витес, Лацио и сега е част от Райо Валекано. Французинът има шест участия с фланелката на Челси, но по всичко личи, че няма да я сложи никога повече в официален мач.

Според някои специалисти Какута е имал заложбите да се превърне в един от най-добрите футболисти в света, ако не е пропилял най-добрите си години под наем в други отбори.

"Той е звезда", казва Михаел Балак за него след краткото им партньорство на терена, а скаутът на клуба Гай Хилиън го описва с думите "Пропиляна надежда. Той е най-талантливият футболист от своето поколение. Можеше да бъде изключителен".

Футболистите на Челси, отдадени под наем:
Бертран Траоре ("Витес"), Кристиан Ацу ("Евертън"), Кристиан Куевас ("Универсидад де Чили"), Фернандо Торес ("Милан"), Гаел Какута ("Райо Валекано"), Ислам Ферус (ОФИ Крит), Джамал Блекман ("Мидълзбро"), Жоао Родригес ("Бастия"), Джон Суифт ("Ротердам"), Джош Макекран ("Витес"), Кенет Омеруо ("Мидълзбро"), Лукас Пиазон ("Франкфурт"), Марио Пасалич ("Елче"), Марко Марин ("Фиорентина"), Марко ван Хинкел ("Милан"), Матей Делац ("Арл-Авиньон"), Натаниел Чалоба ("Бърнли"), Ориол Ромеу ("Щутгарт"), Патрик Бамфорд ("Мидълзбро"), Райън Бертранд ("Саутхемптън"), Стипе Перица (НАК Бреда), Томаш Калас ("Кьолн"), Торган Азар ("Борусия" Мьонхенгладбах), Улисес Давила ("Тенерифе"), Виктор Моузес ("Стоук сити"), Уолъс ("Витес").