Япония поднесе голямата изненада на срещите от втория уикенд на Световната лига. Азиатците спечелиха с 3:1 (16,-14, 24, 21) срещу България втория мач между двата тима в група С. Националите, които този път играха пред още по-празни трибуни заради скъпите билет, не показаха с нищо, че са трети в света. Съставът ни само загатна за възможностите си във втория гейм. Тогава звездата на отбора Матей Казийски се развихри на сервис, попиля посрещането на съперника и заедно с Владо Николов развинтиха японците.

Вместо да увеличат оборотите обаче нашите направиха точно обратното. Водени от инерцията те подържаха равновесие в третата част, но накрая след лошо изпълнение на началния удар направо подариха гейма на Япония. Повишеното самочувствие на азиатците в четвъртата част, лошата игра на Андрей Жеков и поредното изчезване от игровите действия на Матей Казийски обаче не оставиха шансове на българите за нещо повече.

На трибуните куп специалисти и публика се чудеха на какво се дължи пробойната в състава ни. Развоя на събитията не се промени и от направините смени от страна на Силвано Пранди. Освен титулярите Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Методи Ананиев, Красимир Гайдарски, Теодор Богданов и Теодор Салпаров на полето се появиха и останалите пет състезатели от резервите. Не влезе само второто либеро Владислав Иванов. Добро впечатление обаче направи единствено Мирослав Градинаров.

С поражението тимът ни изостана на шест точки от първите два отбора в класирането - Русия и Куба. Съставът ни има само три точки и превърна шансовете си за класиране на финала в изключителн илюзорни.

Следващата седмица нашите гостуват в Хабаровск на Русия.