Волейболистите от националния отбор на САЩ спечелиха за втори път в историята си спечелиха Световната лига. Пред препълнените трибуни на Нелсън Мадела Форум във Флоренция американците се наложиха с 3:1 (31:29, 21:25 , 25:20, 25:23) гейма над Бразилия в мач, изпълнен с емоция, напрежение и много красиви моменти.  САЩ игра финал и през 2012 година в София, който обаче загуби с 0:3 от Полша.

Изключително зрелище предложи първият гейм. И двата състава показаха убедителни изяви и равностойна игра, като настъпи момент, в който играта бе точка за точка, докато се стигна до 28:27 за Бразилия. Тогава се получи доста спорна ситуация за точката, която първоначалоно бе отсъдена за „селесао“. От САЩ претендираха за видео повторение, което недвусмислено показа, че бразилски волейболист е докоснал с чело мрежата. Така резултатът беше изравнен, а след това американците показаха по стабилна психическа устойчивост и взеха първия гейм с 31:29.

Във втория гейм Бразилия бе абсолютен доминант, като само в кратък епизод американците взеха превес, но това така и не даде ефект, а волейболистите от страната на кафето стигнаха до равенство в геймовете след 25:21.

В третия гейм ролите се размениха. Силният сервис на американците създаде много проблеми на противниците им. Те набързо дръпнаха с 18:10 и затвориха гейма с 25:20.

В четвъртия гейм САЩ водеше през по-голямата част, но авансът на американците бе крехък, като често се стигаше до равенства в точките. В крайна сметка в самия край на тази решителна част американците запазиха хладнокръвие и завършиха с 25:23, а така взеха и златните медали и чека от 1 милиона долара.

За бразилците, които се окичиха със сребърните медали, парична награда бе на стойност от 500 хиляди долара.

Най-резултатен в мача бе Тейлът Сандер с 24 точки, а Матю Андерсън добави 23.

В мача за 3-4-о място Италия се наложи с 3:0 гейма над Иран. В отделните части срещата завърши при 25:22, 25:18, 25:22.

„Адзурите“ не срещнаха почти никакъв проблем срещу азиатския си противник, като доминираха през целия мач, с изключение на един малък епизод в третата част, когато Иран бе взел аванс от 2 точки, но за кратко.

С успеха в Нелсън Мандела Форум във Флореция „адзурите“ завоюваха премия на стойност от 300 хиляди долара, а с най-съществен принос за победата се очерта Иван Зайцев, който се отчете с 14 точки.