Радостин Стойчев коментира решението на Матей Казийски да се откаже от участие в националния отбор на България.

„Бях против Матей да се отказва от националния отбор. Това бе абсолютното желание на Матей, защото той го обяви пред момчетата, преди да го каже пред всички. Той искаше да даде един сигнал на много хора, че нещата не вървят добре. Матей отстоява решението си. Ако трябва да гледам емоционално през годините, загубата за България е голяма", коментира Стойчев.

„Някои хора трябва да си зададат въпроса, защо Матей е толкова твърд в решението си. Нашият отбор има винаги какво да показва на Европа и света, а с Матей отборът ще бъде по-силен. Това на Матей е жертва. Това е жертва за него. Който го разглежда по друг начин, просто не е прав. За да демонстрира нещо, трябва да жертваш нещо скъпо и той го показва. След напускането на Матей, България ще изпита трудност да намери негов заместник", каза още той.

Специалистът коментира и ситуацията около новооткритата волейболна школа: „Мога с радост да обявя, че днес след пресконференцията днес, школата е вече факт. Благодарен съм на много хора, които ни помогнаха финансово и организационно. Става дума за детска школа по волейбол за дечица на 12-13 години. Ще бъде организирана в едно частно училище „Българско школо". Финансирането е осигурено на 3-годишна база, така че няма проблеми от тази гледна точка."

„Няма да е абсолютна безплатна. Ще има символична такса, която обаче няма да служи за финансиране. Тя ще показва ангажираност на децата и родителите. Те ще получават комплексна услуга, Не само спортна, но и възпитателна. Ще им бъде предоставена екипировка, турнири, за които няма да плащат пътувания и т.н. Целта на тази такса е да покаже ангажираност на децата и родителите. Много хора дадоха много идеи. Целта на школата е не само да произвежда волейболисти. Няма никакъв икономически ефект. По никакъв начин няма да задължаваме децата да остават при нас, ако те не го искат. За нас ще бъде един фалит. Няма да имат договори. Когато навършат 18 години ще имат право да избират за кой клуб да играят, дали в чужбина или България. Правим нещата с идеална цел. Тези деца няма да имат никакъв ангажимент към нас, когато навършат 18 години."

„Започваме с 80 деца. Подсигурено е финансирането на 3 годишна база. След три години ще седнем и ще говорим, дали можем да направим нова школа, да увеличим отборите или да прерасне в нещо друго. В момента целта ни е да създаваме волейболисти."