Лукойл Академик затвърди първото си място в мъжката НБЛ след десети пореден успех, предаде bgbasket.com. В дербито на кръга вицешампионите приеха Балкан и спечелиха с резултат 88-80. През втората четвърт домакините играха много силно в защита, тогава натрупаха двуцифрена преднина, която удържаха до края.

Така Лукойл вече е с баланс 10-0, а ботевградчани остават трети със 7-3. В последния кръг за 2014 година лидерите гостуват на Рилски спортист в Самоков, докато Балкан посреща Берое. Началото на мача бе с размяна на точки преди Балкан да направи серия от 9-1 и да излезе напред със 7. Тимът водеше и в началото на втората част, но Лукойл заздрави защитата и първи направи серия от

10-0, а малко след това и от 14-0, за да поведе с 11 точки. На почивката разликата бе 14, като домакините имаха предимство от 7 срещу 3 вкарани тройки. С две поредни тройки на Стаменкович Балкан свали пасива си на 8 точки по средата на третата част, но Лукойл отговори.

В края на третата част със силна игра на Крис Минков и Николай Грозев домакините дръпнаха и със 17 точки, а Иван Лилов върна една точка от наказателната линия. В последната четвърт домакините контролираха резултата, а ботевградчани така и не успяха да се доближат. Най-резултатен за победителите бе Тери Смит с 24 точки.

С основна роля за успеха бяха и двама от юношите на клуба - Крис Минков и Николай Грозев, които вкараха по 10 точки, а Грозев овладя и 8 борби. Силно игра и Тенчо Банев, който бе важен стълб в защитата и раздаде няколко чадъра.